2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Megugrottak Magyarország nemzetközi tartalékai

Két főbb ok miatt példátlan összegben, csaknem 5,2 milliárd euróval új történelmi csúcsra, 46,57 milliárd euróra ugrottak decemberről január végére Magyarország nemzetközi tartalékai – közölte hétfőn reggel a Magyar Nemzeti Bank.

A nagy ugrás leginkább két főbb tényezővel függ össze: januárban előbb 2,5 milliárd dollár összegben, majd 1,5 milliárd euró összegben nemzetközi devizakötvényeket bocsátott ki a magyar állam, és az ebből lecsapódó források a devizatartalékokat is ugrasztották.

Emellett a megnyíló uniós pénzcsapokból januárra is esett egy nagyobb adag (jórészt a helyreállítási előleg), a Pénzügyminisztérium minapi adatközlése szerint 226 milliárd forint volt az uniós pénzbeáramlás a hónap során.

E két főbb tétel pedig döntő részben kiadja a közel 5,2 milliárd eurós ugrást a nemzetközi tartalékokban, a fennmaradó rész egyéb devizaműveletekhez kötődhet.

A részletek azt mutatják, hogy az egyéb tartalékeszközök sor ugrott meg hirtelen 6 milliárd euróval 9 milliárd euróra januárban, míg a devizakövetelések sor 0,8 milliárd eurós csökkenést mutatott 29,2 milliárd euróra, a többi tartalék soron nem volt lényegi változás.

Amennyiben a januárban bekövetkezett brutális, 5,2 milliárd eurós tartalékugrást el akarjuk helyezni, akkor azt látjuk: még a 2008 végi IMF-hitelfelvételkor sem ugrott egyik hónapról a másikra ekkora mértékben a tartalékunk (5,1 milliárd euró volt a maximum 2008 novemberben).

(portfolio.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató