2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Az európaiak csupán tíz százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna legyőzheti Oroszországot

Nem meglepő, hogy az európaiak a rengeteg támogatás ellenére sem gondolják úgy, hogy egy akkora ország ellen, mint Oroszország van esélyük az ukránoknak.

Tíz százalék azért reménykedik, de valószínűleg inkább a jóindulat, mintsem a realitás vezérli őket. A többség a kompromisszumban hisz.

Az Európai Külpolitikai Tanács (ECFR) megkérdezte 12 európai ország lakosait, hogy mit gondolnak az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteléről. Habár a felmérést még az ukrán hadsereg avgyijivkai visszavonulása előtt készítették, a megkérdezettek többsége pesszimista volt az ukránok esélyeivel kapcsolatban.

A válaszadóknak csak a 10 százaléka gondolta úgy, hogy Ukrajna nyeri a háborút. Szemben azzal a 20 százalékkal, aki szerint Oroszország.

A legoptimistábbak a lengyelek, svédek és portugálok voltak, de közülük is csak 17 százalék számít ukrán győzelemre. A legkevésbé a görögök (2 százalék) és a magyarok (4 százalék) várnak ukrán győzelmet.

A legtöbben (37 százalék) a háború kompromisszummal történő befejezésére számítanak.

Megkérdezték az embereket arról is, hogy szerintük mit kellene csinálnia Európának a háborúval kapcsolatban. A válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy támogatnia kellene Ukrajnát megszállt területeinek visszaszerzésében. A megkérdezettek 41 százaléka viszont tárgyalóasztalhoz ültetné Ukrajnát.

Az ukrán területek visszaszerzését a svédek (50 százalék), portugálok (48 százalék) és lengyelek (47 százalék) támogatják a leginkább, a magyarok (16 százalék) és görögök (16 százalék) pedig a legkevésbé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató