2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Idén is elindul a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz a csíksomlyói búcsúba

Idén is elindul a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz a csíksomlyói, pünkösdi búcsúba. A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

A négynapos program legfontosabb eseményei a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója elmondta: az idei program újdonsága, hogy a két zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A tervek szerint 16 kocsiból, étkezőkocsiból álló össznemzeti zarándokvonatot a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony fogja húzni – ismertette.

Mosóczi László felidézte:

a mára kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött, amikor a Kárpáteurópa Utazási Iroda felkereste a vasúttársaságot a zarándokvonat ötletével. Az egy zarándokvonatból azóta kettő lett, a 400 zarándokból pedig csaknem másfél ezer.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatbánya érintésével érkezik Budapestre. Ott összekapcsolják a Székely gyorssal, és a két vonat együtt indul Erdélybe.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak.
Itt szintén részt vesznek szentmisén, majd a pünkösdi forgatagon.

Fontosnak nevezte, hogy idén is folyamatosan lehet majd követni az interneten a vonat útját. A vonat vendége lesz Dévai-Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, valamint egy zenekar, amely mindig annak a tájegységnek a zenéjét játssza, amelyen a vonat éppen áthalad. A program meghívott díszvendége Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője az MTI-nek elmondta, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 000 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Megjegyezte, a két vonat összekapcsolása után az össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fel kilométer hosszú, ezért az eleje kiér a Keleti pályaudvar csarnokából.

Frigyesy Ágnes újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke közölte, a zarándokvonaton a gyimesbükki csángó árva gyermekek javára gyűjtenek.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni.
Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató