2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Itt vannak az új bérletárak, jelentősen olcsóbb lesz a tömegközlekedés márciustól

Főleg a diákok számára lesz sokkal olcsóbb az új rendszer, de a teljes árat fizetők számára is kisebb terhet jelent a jövőben a tömegközlekedés költsége. A MÁV oldalán megjelentek az új bérleti rendszer részletei.

A MÁV oldalán megjelent tájékoztató szerint Új teljesárú jegyként jelennek meg a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek 2024. március 1-jétől.


 
Az egész országra érvényes Magyarország24 és a minden vármegyében elérhető Vármegye24 napijegy kedvezőbb árú utazást tesz lehetővé. Így egyetlen napijeggyel utazhatunk a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken is.

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.
 
Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.

Bérletből csak kétféle tarifa marad: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó. Utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek. A BKK járatain is érvényes Pest vármegyebérletek – csakúgy, mint a többi vármegyebérlet– havi 945 forintba kerülnek majd a diákoknak, 9450 forintba a teljes árú. Ehhez képest a BKK használatot szintén tartalmazó országbérlet diákoknak 1890, felnőtteknek 18900 forint lesz, vagyis versenyképes alternatíva lehet a nagyobb távokon ingázók számára.

(Ujtarifa.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató