2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Moszkva nemkívánatos szervezetnek minősítette a Szabad Európa Rádiót

Oroszországban a nemkívánatos szervezetek alkalmazottjait bírósági eljárás fenyegeti.

Felvette a nemkívánatos szervezetek listájára az orosz igazságügyi minisztérium a Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL).

A tárca honlapján az általa nemkívánatosnak minősített külföldi civil szervezetekről vezetett, frissített listán a Szabadság Rádió a 142. szám alatt szerepel. A főügyészség február 2-án döntött arról, hogy nemkívánatosnak minősíti a rádiót.

Az intézkedés az ukrajnai orosz inváziót bíráló hangok elnyomása keretében megtiltja az Egyesült Államok által a hidegháború óta finanszírozott, több nyelven sugárzó RFE/RL oroszországi működését.

Oroszországban több tucat szervezet került a nemkívánatos szervezetek listájára, aminek következtében alkalmazottjaikat bírósági eljárás fenyegeti.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az RFE/RL Oroszország által történt betiltása arról tanúskodik, hogy Moszkva nem akarja, hogy a népe tájékozott legyen. „Világos, hogy az orosz hatóságok nem akarják, hogy a nép tájékozott legyen azzal kapcsolatban, mit tesz az orosz rezsim külföldön, és mit cselekszik a saját népével” – fogalmazott Matthew Miller, a tárca szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató