2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Újabb név merült fel a bicskei gyermekotthon miatt kirobbant botrányban

Vizsgálóbizottságot állítana fel a Fővárosi Önkormányzat annak érdekében, hogy kiderüljön, a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonban történt szexuális bántalmazásról kinek lehetett információja abban az időben, amikor az intézmény még fővárosi fenntartásban működött– számolt be az Index.

A lap szerint az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékben ma is szerepel Csókay László pszichológus, aki a szóban forgó időszakban a Fővárosi Önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője volt.

A lap összefoglalójában felidézi, a gyermekotthon ügyében 2012-ben és 2016-ban is zajlott egy-egy ombudsmani vizsgálat, amely végül állapította meg tényként, hogy szexuális jellegű gyermekbántalmazás történt volna, ennek csak a gyanúját rögzítette.

Maga a vizsgálat egyébként helyszíni vizsgálaton, tájékozódáson alapul, nyomozati, kihallgatási jogköre nincs az ombudsmani hivatalnak.

Csókay Lászlónak az lett volna az eminens kötelezettsége, hogy a gyermekek érdekében megvizsgálja, mit lehet tenni. Ugyanez lett volna a kötelessége a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnak is
– hangsúlyozta Herczog Mária, szociológus, egyetemi oktató az Indexnek nyilatkozva.

Hozzátette, aki szerint Csókay saját hatáskörben egy átfogó beavatkozásról nem intézkedhetett, azaz vélelmezhetően egyeztetnie kellett volna a gyermekvédelmi területért is felelős főpolgármester-helyettessel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató