2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Zelenszkij aláírta: az új ukrán törvény súlyos problémát okozhat Magyarországnak

Volodimir Zelenszkij is támogatja a kannabisz orvosi célú használatának engedélyezését, ám a szakértők figyelmeztetnek, a háborúban álló országban nagyon nehéz lesz ellenőrizni a jogszabályok betartását, az Európai Uniót pedig ellepheti az ukrán marihuána.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt. Az indoklás szerint azért, hogy lehetőséget adjon a – különösen a háborúból eredő poszttraumás stresszben szenvedő – betegek kiegészítő kezeléséhez. Csakhogy Magyarország szempontjából sem mindegy, keleti szomszédunknál milyen szabályozás van érvényben a marihuánát illetően.

Egy olyan országról beszélünk, ahol háború dúl, teljes a káosz, a gazdaság, az egészségügyi és szociális ellátórendszer romokban. Nagy a veszélye annak, hogy Ukrajnában kettős drogpiac fog kialakulni

– hívta fel a figyelmet a Mandiner megkeresésére Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, utalva arra, hogy bár az ukrán jogszabály szigorú engedélyekhez és ellenőrzésekhez köti a termesztést és az értékesítést, ennek betartása nagyon nehéz lesz.

A szakértő szerint a határvédelem megerősítését is követelheti Zelenszkij lépése, hiszen a menekültek számát nézve, ha tömegével próbálnak majd kannabiszt átcsempészni, az idővel Magyarországra is hatással lehet, pláne, ha később a magyar egészségügynek kell ápolnia a függőket. Téglásy Kristóf úgy véli,

fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben Ukrajnából nagy mennyiségben igyekeznek marihuánát juttatni Magyarországra és az Európai Unióba,

ami alaposan fellendítheti a feketekereskedelmet és ronthat a közbiztonság helyzetén.

A Drogkutató Intézetnek adott interjújában Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium kutatótanára arról beszélt, hogy bár a kijevi parlament a katonaságnak, rekreációs és rehabilitációs céllal legalizálta a marihuánát, ha egy ilyen kiskaput a döntéshozók kinyitnak, azt utólag már nagyon nehezen tudják bezárni.

Számtalan kérdés vetődik fel: az érintettek kiktől, honnan és hogyan szerzik be, mekkora adagokat vásárolhatnak, kik ellenőrzik ezt a területet, továbbá mi a biztosíték arra vonatkozóan, hogy csak a katonák használják, és nem adnak a szerből másoknak is – sorolta Somkuti Bálint.

Szerinte ugyancsak nagy kérdés, mi lesz azokkal, akiknek a szervezete hamar hozzászokik a kapudrognak tartott marihuánához, és ezután erősebb kábítószerek felé fordulnak.

Mint megírtuk, Németország is a legalizációra készül, a tervek szerint 25 gramm marihuána birtoklása, havi 50 gramm vásárlása, valamint három növény otthoni termesztése lesz engedélyezett „rekreációs” célból. A szakértők a németek esetében is attól tartanak, hogy a kannabisz legalizálása után kettős drogpiac jön létre, hiszen a fogyasztók a feketepiacon régóta kapható erősebb és olcsóbb, valamint az állam által vizsgált gyengébb és drágább marihuána közül választhatnak majd.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató