2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az Európai Számvevőszék szerint jogszerűen függesztik fel a Magyarországnak járó forrásokat

Alapvetően pozitív jelentést készített az Európai Számvevőszék az EU viszonylag új, az unió pénzügyi érdekeinek védelmére szolgáló eszközről, a jogállamisági mechanizmusról. Sok tapasztalat nem állt a rendelkezésükre, mert ezt az jogszabályt eddig még csak Magyarországgal szemben alkalmazták. Ugyanakkor megvizsgálták más, jogállamiságot védő eszközöket, intézkedéseket is. 

A számvevők cáfolják azokat a magyar kormányzati vélekedéseket, hogy az Európai Bizottság elfogultan, azt elvárásokat gyakran változtatva alkalmazza a rendeletet.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a feltételrendszerről szóló rendelet előrelépést jelent a jogállamisági keretet illetően. Azon egyetlen eset tekintetében, amikor az Európai Bizottság a feltételrendszerről szóló rendelet hatálybalépése óta intézkedéseket javasolt (Magyarországgal kapcsolatban), azt is megállapítottuk, hogy a bizottsági javaslat megfelelt a rendeletnek, tisztességes értékelésen alapult, és kiegészítette a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, illetve a kohéziós politika egyéb költségvetési mechanizmusait” - áll a dokumentumban.

A számvevőszék emlékeztet, hogy Magyarország és Lengyelország kapcsán jelenleg több jogállamisággal kapcsolatos költségvetési intézkedés van folyamatban, amelyek becsült hatása mintegy 22 milliárd, illetve 134 milliárd euró.

Igaz, Lengyelország kidolgozott egy cselekvési tervet, amely alapján akár idén május 1-jéig szabadulni szeretnének az eljárás alól és hozzáférhetnek a pénzükhöz. Az Európai Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy az előbb említett, elvonás alá került összegek hatása most még nem, csak az évtized során később, akár annak végén lesz érezhető, hiszen jövőbeli kifizetésekre és kötelezettségvállalásokra gyakorolt potenciális hatásról van szó.

Más szóval, a közvetlen költségvetési következmények egyelőre jóval alacsonyabbak, mint ahogy azt ezek a számadatok sugallnák.
Eközben az uniós források zárolása akadályozhatja az uniós programok és szakpolitikák célkitűzéseinek elérését azokban az esetekben, amikor egy kormány nem teljesíti kötelezettségeit. A számvevők figyelmeztetnek: így előfordulhat, hogy elsőként a polgárok érzik meg a negatív hatásokat, például ha diákok nem vehetnek részt az Erasmus+ csereprogramban.

Az Európai Unió új jogállamisági biztosítékai mindenképpen dicséretes előrelépést jelentenek. Ám repedések mutatkoznak a páncélzaton, pedig a jogállamiság mint alapvető uniós érték feltétlenül hézagmentes védelmet érdemel - nyilatkozta Annemie Turtelboom, az ellenőrzést vezető számvevőszéki tag. Az uniós számvevők több olyan kockázatot is kiemeltek, amelyek jelentősen csorbíthatják a költségvetési és korrekciós intézkedések hosszú távú eredményességét.

Először is, a jogállamisági problémák érinthetik a költségvetés olyan részeit is, amelyekre a meghozott intézkedések nem vonatkoznak közvetlenül. Magyarország esetében a feltételrendszerről szóló rendelet szerinti intézkedések a leginkább veszélyeztetettnek tekintett három program 55%-ára irányultak. Hasonló problémák érinthetik azonban a programok fennmaradó 45%-át vagy bármely más uniós forrást (például a közös agrárpolitikát) is. Másodszor: az is előfordulhat, hogy a feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazását csak „kipipálandó“ feladatnak tekintik, és a gyakorlatban nem történik tényleges javulás.

Például abból, hogy bejelentik az Integritás Hatóság létrehozását, még nem következik automatikusan, hogy a korrupció elleni küzdelem eredményes lesz

- tartalmazza a jelentés.

Végezetül a Számvevők arra a kockázatra is felhívják a figyelmet, hogy a korrekciós intézkedéseket a költségvetési intézkedések feloldását követően esetleg visszavonják.

A jelentést bemutató sajtótájékoztatón Annemie Turtelboom megerősítette, hogy Magyarország esetében az eljárás jól dokumentált és alátámasztott volt, az Európai Bizottság pedig tartotta magát ahhoz a módszertanhoz, amit a jogszabály elfogadását követően elkészített. Vagyis nem változtatott az alkalmazási feltételeken és Magyarországtól ugyanazokat a teljesítéseket vártak el a folyamat kezdetén, mint amit jelenleg is előírnak a források felszabadása érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató