2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Döntött az Ítélőtábla: lehet adathalásznak nevezni Bajnai Gordon cégét

Az Index és a DatAdat közötti per eredője a 2022-es választási kampányban kiküldött sms-k ügyéig nyúlik vissza.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Bajnai Gordon volt miniszterelnök kisebbségi tulajdonában lévő Datadat Csoport adathalász tevékenységet végez – írja cikkében az Index a Fővárosi Ítélőtábla januári, de a napokban kézbesített ítéletéről.

A per az Index és Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint Ficsor Ádám egykori kabinetfőnök között zajlott, személyiségi jogsértési ügyekben.

A bíróság az öt vitatott közlésből három esetben az Index.hu Zrt.-nek, kettőben pedig a felperesnek adott igazat.

A két egykori politikus másfél éve perelt, mert az Index 2022 tavaszán az ellenzéki sms-kampányról szóló cikkeiben a kampányban küldött kéretlen sms-ek és a cégcsoport közötti összefüggésekről írt.

Az ügyben 2023 májusában, a Fővárosi Törvényszék által hozott elsőfokú ítéletet a lap megfellebbezte. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletének az alperes index.hu által megfellebbezett rendelkezéseit részben megváltoztatta. Ez azt jelenti, hogy a felperesek által sérelmezett, és az elsőfokú bíróság által jogsértőnek talált öt közlés kapcsán három esetében elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a jogsértés megállapítását.

Ez a három közlés összefoglalóan:

- adathalász tevékenységet végeznek,
- álprofilokkal dolgoznak,
- bérkommentelőkkel segíthetik az ellenzék kampányát.

Két közlés esetében állapítottak meg jogsértést:

- az egymillió választópolgárnak kiküldött sms-ügyében,
- illegális adatbázist épített.

A jogerős ítélet szerint az Index.hu Zrt.-nek három cikkéből kell a jogsértőként megállapított közléseket törölni, míg az elsőfokú ítéletben említett további írások esetében viszont a felperesek keresetét elutasította. Emellett a bíróság a jogsértő közléseket tartalmazó írások eltávolítására vonatkozó rendelkezést is mellőzte, és nem kötelezte az alperest elégtételt adó közlemény közzétételére sem.

Az Index egyébként az ítélet elmarasztaló részével szemben felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató