2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Egy ukrán felmérés szerint Magyarország az ellenséges országok listáján szerepel

A kutatás arra is rávilágít, hogy az ukránoknak megváltozott a lengyelekhez való hozzáállása is, a határon zajló tüntetések beárnyékolták a korábbi barátságot.

Az ukránok túlnyomó többsége Oroszországot (97 százalék), Fehéroroszországot (90 százalék) és Iránt (75 százalék) ellenséges országnak tartja. Ezt bizonyítják a Rating Group szociológiai felmérésének eredményei, írta meg a lengyel Do Rzeczy.

A válaszadók szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság (egyenként 81 százalék), Németország (80 százalék), Lengyelország és Litvánia (egyenként 79 százalék), Kanada (78 százalék), Franciaország (70 százalék) és Japán (55 százalék) barátságos Ukrajnával szemben.

„Lengyelország továbbra is barátságos ország az ukránok többsége számára, azonban pozitív megítélése a tavalyi 94 százalékról 79 százalékra csökkent az előző évhez képest. Emellett 79 százalékról 33 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik Lengyelországot egyértelműen barátságosnak tartják” – áll a felmérésben.

A kutatók megjegyezték, hogy a júniusi 61 százalékról mostanra 35 százalékra csökkent azok aránya, akik meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Államok egyértelműen barátságos. A válaszadók most nagyobb valószínűséggel választják az „inkább barátságos” opciót.

A felmérés arra is rámutat, hogy Kína és Magyarország is szerepel az ellenséges országok listáján – az ukránok 58, illetve 52 százaléka gondolja így.

„Izraelt semlegesnek és barátságosnak tartják: 44 százalék semlegesnek, 38 százalék barátságosnak minősítette. Törökországot az ukránok semlegesebb országnak tartják (51 százalék). Ugyanakkor 2023 júniusához képest nőtt a Törökországot barátságosnak tekintők aránya” – olvasható a felmérésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató