2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Ellenzéki reakciók: „Orbán Viktor kiválasztotta a következő golyóstollát!”

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére.

A bejelentést követően sorra érkeznek a reakciók az ellenzéki pártoktól. A 24.hu információi szerint a Momentum közleményben erősítette meg, hogy nem vesznek részt a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában, hiszen szerintük az államfői pozíció mára teljesen kiüresedett, és „nem szól másról, minthogy a mindenkori államfő teljesítse Orbán Viktor akaratát”. Ahogy fogalmaznak: nem vesznek részt abban a parlamenti cirkuszban, ahol a Fidesz kiválasztja Orbán Viktor következő golyóstollát”.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja egy egészen szűkszavú közleményben csak annyit írt: az általuk támogatott Hack Pétert alkalmasabbnak tartják a köztársasági elnöki posztra. A Párbeszéd szerint mindegy ki a köztársasági elnök a rendszerben, „Sulyok Tamás felterjesztése is csak bábjáték”. Karácsony Gergely pártja a közvetlen köztársaság mellett kampányol, az ő jelöltük pedig továbbra is Kaltenbach Jenő.

A DK szerint Sulyok egy újabb fideszes pártkatona

Az Index cikke szerint a Demokratikus Koalíció Sulyok Tamást „egy újabb fideszes pártkatonának” tartja, és kijelentette, hogy Orbán Viktor helyett az embereknek kell új államfőt választaniuk”.

A DK azt is állította közleményében, hogy „Sulyok Tamás és a fideszes alkotmánybírók” minősítették 2019-ben jogszerűnek a Fidesz kétharmados választási győzelmét, mely a párt szerint „választási csalás” volt. „Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe” – olvasható a párt közleményében.

„Mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”

Az MSZP hivatalos közleményében azt írta, a Fidesz Sulyok Tamás személyében „egy látszólag nem a kormánypárthoz kötődő személyt” jelölt köztársasági elnöknek, hozzátéve, hogy szerintük Sulyok eddig az Alkotmánybíróság elnökeként eddig is „mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. A párt azt írja: „Ő felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről vagy az álláskeresési járadékról, de alkotmánybírósági eljárásban ő volt a felelős a kormány bevándorlással kapcsolatos népszavazásaiért, valamint a 2022-es «gyermekvédelmi», valójában homofób népszavazásokért is. 

Ő volt az, aki az akkumulátor gyárakkal kapcsolatos népszavazások megakadályozásáért is felelős – sorolta az MSZP.

A Jobbik nemzeti minimumról beszél

A Jobbik szerint „nemzeti minimum”, hogy egy, a nép által választott köztársasági elnöke legyen az országnak, akit közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk. „A Jobbik az egyetlen parlamenti párt, amely sok éve következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk, hiszen az csak így képviselhet minden magyar embert, csak így testesítheti meg a nemzet egységét” – írta reakciójában a párt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató