2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Gyermekvédelem: Nincs elévülés, nincs enyhítés, nincs kegyelem

Amit ma gyermekvédelmi rendszernek ismernek, nyugodtan felejtsék el, át kell alakítani a struktúrát – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kormánypártok kétnapos ülése utáni sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató fő témája az államfőjelölt személyének bejelentése volt, de Kocsis Máté a készülő új gyermekvédelmi törvényekről is elárult részleteket. Orbán Viktor miniszterelnök már a tavalyi évértékelőn azt mondta, hogy a gyerek szent és sérthetetlen, Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének. Az ügy az idei évértékelőn is kiemelt téma volt. Itt a kegyelmi botrány hatásait kezelni igyekvő miniszterelnök azt mondta: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, át kell fésülni, és ki kell egészíteni a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat – az Alaptörvénytől a miniszteri rendeletekig.

Nem évülnének el a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények

Kocsis szavai szerint a kormány 20 gyermekvédelmi törvényt módosítana a tavaszi ülésszakban, ezeket a KDNP is támogatni fogja. A 20 módosításból néhányat már Orbán Viktor miniszterelnök is belengetett. Van, amit most megerősítettek, és új ígéretek is elhangzottak. A Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által csütörtökön elmondottak alapján pontokba szedtük az eddig tudható módosításokat.

- Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak.

- Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el.

- Azt szeretnék, hogy a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni.

- Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet.

- Elérnék, hogy ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt az, aki gyerekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.

- Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.

- A kormány célja, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

A módosítások közül néhányat kétharmados többséggel kell elfogadnia az Országgyűlésnek, és van olyan is, amihez alkotmánymódosításra lesz szükség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató