2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Katonákkal csónakázott Szentesen Pressman

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete február 21-én a délkelet-magyarországi Szentesre látogatott, hogy megfigyelje az amerikai és magyar különleges műveleti erőknek az amerikai fél által vezetett gyakorlatát – tudatta a nagykövetség csütörtökön.

Mint kiemelték, az amerikai erők azért vannak jelen Magyarországon, hogy kiképezzék a magyar partnert a magas műszaki tartalommal rendelkező amerikai gyártású folyami hajók használatára, ami fontos hozzájárulást jelent Magyarország biztonsága és a NATO-szövetségesek közötti védelmi együttműködés szempontjából. Az amerikai és magyar katonákkal folytatott találkozásait követően a nagykövet elmondta,

az Egyesült Államok a világ vezető ereje a védelmi technológiák terén. A NATO-tagság hozzáférést biztosít Magyarország számára a legmodernebb felszerelésekhez és szakértelemhez.

Így folytatta: “A szövetségesek 5. cikkely melletti elkötelezettsége – amely szerint bármely tagország elleni támadás valamennyi tagország ellen irányuló támadásnak tekintendő – a történelme során valaha volt legnagyobb biztonságot teremti meg Magyarország számára. Svédország NATO-csatlakozása kiemelt fontossággal bír Magyarország minden szövetségese számára.  Itt az ideje, hogy harminckettedik tagként üdvözöljük őket a szövetségben, fokozva ezzel Magyarország és valamennyi szövetségese erejét és biztonságát.”

Az éleslövészeti gyakorlat megtekintése mellett David Pressman nagykövet részt vett az amerikai építésű vízi járművek bemutatóján, amelyet a magyar és amerikai különleges erők tartottak. 

A szövetségben eltöltött 25 éves tagsága részeként Magyarország számára biztosított az országon belül állomásozó NATO-katonák, gyakorlatok és eszközök megléte, beleértve a szövetséges nemzetekkel, így például az Egyesült Államokkal való közvetlen együttműködést a képességfejlesztés és a potenciális ellenfelek elrettentése terén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató