2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Európa-bajnoki címet nyert a vitorlázó Érdi Mária

Érdi Mária pénteken megnyerte a vitorlázó ILCA hajóosztály athéni Európa-bajnokságát. A férfiaknál az olimpiai induló Vadnai Jonatán ezüstérmet szerzett, bátyja Benjamin pedig ötödik lett.

Érdi Mária az élről indult az éremfutamon, amelyen minden bóját elsőként vett, így meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a riválisokat. A magyar vitorlázó mögött a litván Viktorija Andrulyte zárt másodikként, harmadik pedig a francia Louise Cervera lett.

Eredményesnek bizonyult a jó taktika

– Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany, és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében – kezdte értékelését Érdi Mária csapata tájékoztatása szerint. – Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani.
 
Eldőlt a párizsi kvóta sorsa

A férfiaknál pénteken nem rendeztek éremversenyt, ugyanakkor három futamot is le tudtak bonyolítani. A hazai szövetség tájékoztatása szerint eredetileg kettőt terveztek, de a nemzetközi szövetség úgy értékelte, hogy van idő egy harmadikra is, így végül még egyet lebonyolítottak. Vadnai Jonatán megnyerte az elsőt, majd 14. lett, aztán ismét a leggyorsabbnak bizonyult, ezzel tudott az előző napi tizenötödikről a második helyre felzárkózni. Vadnai Benjamin hatodik volt csütörtökön, pénteken pedig 12., kilencedik, majd 18. lett, utóbbi eredményét azonban kiejthette. Az olimpiai kvótát Vadnai Jonatán szerezte meg a tavalyi összevont világbajnokságon. Az utóbbi két játékokon Benjamin indult, de az elmúlt időben a fiatalabbik testvér mutatott jobb formát, negyedik volt a 2022-es Eb-n, a januári vb-n pedig 77 pontos előnyt gyűjtött bátyjával szemben, és most is előrébb végzett.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató