2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Újabb Gripen-vadászgépeket vásárolunk

Budapestre érkezett Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta kollégáját.

A találkozó után Orbán és Kristersson sajtótájékoztatót tart.

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között – jelentették be.

Módosítják a megállapodást a magyarországi Gripen-vadászgépek bérléséről és azok támogató rendszereiről; és emellett még egy másik megállapodás is született a Gripenekről – ezt a sajtótájékoztató keretében írta alá a magyar és a svéd fél.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas, eredményes beszélgetésen vannak túl. A mai találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása, ami szerinte egy bizalom-újraépítési folyamat volt. Ezen sokáig dolgozott svéd kollégájával, és erre most pontot tehetnek. Sikerült tisztázni kölcsönös jó szándékaikat. A magyar külpolitika barátokat akar gyűjteni, ez a célja és értelme. Minden országgal törekszünk az egyetértésre, együttműködésre. Ahol másképp gondolkodnak a világ dolgairól, ott tiszteletben tartják a nézetek különbségeit.

Orbán szerint ritka alkalom, amikor svéd miniszterelnök jár Magyarországon. Svédország igaz barátja volt 1956-ban a magyaroknak, amikor a menekült magyarokat befogadták, második otthont adtak nekik. Hálásak vagyunk ezért a svédeknek.

Amikor az EU-csatlakozásról tárgyalt Magyarország, akkor Svédország a döntő partnere volt Magyarországnak, mondta Orbán. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, mert nem volt egyetértés a tagállamok között, milyen gyorsan kellene beengedni az új tagállamokat. Svédország a gyorsabb befogadás mellett érvelt, és erre ma is jó szívvel emlékezik Orbán.

A jelen is jól néz ki Orbán Viktor szerint. A kereskedelmi együttműködés igazi sikertörténet, minden évben megdől a forgalom rekordja. 2010-hez képest megdupláztuk a forgalmat, a 3 milliárdos érték felé haladunk. Fontos és sikeres az együttműködés a nukleáris energia terén, együttműködnek a brüsszeli politikában. Van svéd szereplő a paksi bővítésben is.

De amiről ma szó volt, az a védelmi együttműködés. Egy hosszú tárgyalássorozatot tudtak lezárni, a Magyarországnak nagyon fontos védelmi képességekről. Orbán emlékeztetett, hogy 1998 után komoly vita volt Magyarországon, kell-e egyáltalán önálló légvédelem. Orbán első kormányzatával úgy döntött, hogy legyen, és a svéd Gripenek mellett döntöttek. Azóta is ezen az úton haladnak.

A Gripenekről szóló szerződések viszont kifutnak, ezért most új megállapodásra van szükség. Egyrészt meghosszabbították az eddigi szerződést és négy további Gripent szerez be Magyarország. Ezzel nő a magyar védelmi képesség és több lehetőség van a külföldi feladatok ellátására is.

A Gripenekhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról is új szerződés született, beleértve a kiképzéseket is. Orbán fontosnak tartja, hogy létrejött egy megállapodás egy mesterséges intelligenciát kutató és fejlesztő intézetről a SAAB részvételével.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató