2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

A szökőnap miatt senkinek nincs névnapja február 24-én

A hagyományosan február 24-re eső Mátyás nap szökőévekben 25-re csúszik, és az utána következő névnapok is csúsznak egy napot.

2024 szökőév, ami azt jelenti, hogy február 29 napos. Ezt mindenki tudja, az viszont kevésbé köztudott, hogy a szökőnap valójában február 24-re esik, írja a Sokszínű Vidék. Minden meghatározott évben – 4 évente – a 28 napos február hónaphoz hozzáadódik plusz egy nap, így lesz a február a szökőévben 29 napos. A szökőnap a Gergely-naptár szerinti szökőév februári hónapjába beékelt toldaléknap, mégpedig február 24-e. Technikailag ugyanis nem az történik, hogy a február lesz hosszabb egy nappal, hanem az egyik nap duplázódik benne.

Érdekesség, hogy ezen a napon senki nem ünnepel névnapot, a naptárakban is csak szökőnap szerepel az aktuális névnap helyén. A hagyományosan február 24-re eső Mátyás nap szökőévekben 25-re csúszik, és az utána következő névnapok is csúsznak egy napot. Ez az átrendeződés „Mátyás ugrása” néven is ismeretes.

A 2024-ben február 25-re eső Mátyás naphoz számos népszokás köthető. Úgy tartották, ha jég már elolvadt, akkor fagyni fog, és olyan jeget hozhat, mint decemberben volt. Ha pedig még mindig szilárd a jég, akkor olvadásra számíthattak az emberek. Hideg idő jó termést, szeles idő kevés tojást jelzett, de a hó is jelzés értékű volt – azt jelezte gazdag lesz az aratás. Aki ezen a napon fogott halat, bizton számíthatott az egész évben kitartó szerencsés halászatra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató