2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

A Városháza parkban és az orosz követségnél tüntetnek

Néhány tucatnyian gyülekeztek a Városháza parkban, a hazánkban élő ukránok által a háború kétéves évfordulójára szervezett tüntetésen. Innen beszédek után a Momentum tüntetésre vonulnak az orosz követség elé.

Várakozás közben a háború képeit nézegetik, melyből a főváros kiállítást rendezett. Időközben befutott a Városháza parkba Kátyú Geri és Pressman is.

Míg a beszédek zajlottak, oldalt festékszóróval transzparenseket gyártanak a megemlékezők. A program Karácsony Gergely beszédével és egy dallal ért véget.

A megjelentek most a ma megnyitott szabadtéri kiállítás képeit nézegetik, majd utána indul a menet a Momentum tüntetésre.

Az orosz követség előtt már áll a Momentum színpada.

A színpad mögött, a kisföldalatti lejáratánál Navalnij emlékére elhelyezett virágok és mécsesek találhatók.

„Oroszország gyerekeket gyilkol”, „Állítsátok meg Putyint, állítsátok meg a háborút!”, „Oroszország megöli Ukrajnát!”, „Támogassátok Ukrajnát, fegyvereket most!” – követelik a demonstrálók, javarészt angolul, mert nagyrészt ukrán állampolgárok demonstrálnak.

A tömeg eleje időközben megérkezett a nagykövetségnél felállított színpad elé. A kivetítőkön a háború képei láthatók.

Színpadra lépett az első szónok, Tompos Márton a Momentumból. „Dicsőség Ukrajnának” – kezdte beszédét, amiben felelősségre vonta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert már két éve nem áll ki Ukrajna mellett. A Háborúért szerinte egyedül Putyin a felelős.Másodikként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel, „Ruszkik, haza” – indított, amit a tömeg át is vett tőle. „14 éves voltam, amikor utoljára ezt kiabáltam, amikor lebontottuk a debreceni Lenin-szobrot” – mondta Karácsony, aki nem gondolta volna, hogy most újra ezt kell kiabálja. Szerinte itt most azért gyültek egybe, hogy megüzenjék a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”.

 

Beszédét folyamatosan ukránra is fordítják.

Karácsony azt ajánlotta Orbánnak, hogy menjen el Bucsába, Kijevbe, és beszéljen a túlélőkkel. „Szégyeljük Magyarország kormányát” – mondta.

A főpolgármester után Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere következett. Kerülete a mészárlás után testvérvárosi kapcsolatra lépett Bucsával, a Kijevhez közeli kisvárossal, ahol a megszállók több száz civilt végeztek ki. A polgármester járt is a településen, ahol még a szétlőtt házak között is normális hétköznapokat tapasztalt.

A háború eszerint „Putyin és a normális emberek között zajlik”, tehát „akár akarjuk, akár nem, nyakig benne vagyunk mi is”, Baranyi szerint támogatnunk kell a megtámadottat, ezen nincs mit gondolkodni.

„Meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is” – mondta.

 

Két ukrán felszólaló következett, Petrovszka Viktorija, aki addig a szónokok beszédét fordította ukránra, egy olyan ukrán katonanőről mesélt, aki tavaly még itt volt egy budapesti tüntetésen, de azóta hősi halált halt. A háta mögött közben elesett ukrán katonák fényképeit vetítették. „A háború megtanít gyűlölni, gyúlölni a gyilkosokat” – olvasta remegő hangon. Beszéde után az egybegyültek egy perc néma csenddel tisztelegtek az elesettek emléke előtt. Utána Vova Gejzer ukrán zenész adott elő egy dalt, amit sokan sírva kísértek tapssal. Gejzer az előadás után megköszönte a magyaroknak, hogy befogadták.

A rendezvény utolsó szónoka, Cseh Katalin beszéde előtt Petrovszkával és Tompossal ukrán, magyar és EU-zászlót lengetve lépett a pódiumra. Putyin „brutális, véres, népirtó háborújáról” szónokolt, és biztosította az ukránokat, hogy mellettük áll. Felszólalása előtt még levetítették a kárpátaljai önkéntesekkel szolgáló magyar akadémikus Traski Viktor videóüzenetét is. Cseh is utalt rá, hogy a háborúban kárpátaljai magyarok is küzdenek az életükért és túlélésükért.

„Mi nem állunk Putyin oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”

- mondta, majd ukrajnai élményeit idézte fel, elcsukló hangon beszélt gyerekgyilkosságokról. Beszéde közben gyerekek szaladgáltak a menet elején kifeszített hatalmas ukrán zászló alatt.

Cseh szerint nekünk, magyaroknak kéne a legjobban értenünk, mi a tétje az ukrajnai háborúnak, mert „ha Ukrajna elbukik, Putyin nem áll meg a határon”, és akkor már mi leszünk a szomszédai. „Jobb állva meghalni, mint térdelve tovább élni” – idézte Alekszaj Navalnijt, a nyolc napja szibériai börtönében tisztázatlan körülmények között elhunyt orosz ellenzéki vezetőt. „Orbán Viktor háborúpárti” – fordította végül a miniszterelnök ellen saját propagandáját.

Beszéde végén minden magyar politikust arra biztatott, hogy menjen el Ukrajnába személyesen is tájékozódni, azután döntse el, hogy „érdemes-e pár százaléknyi szavazatért, vagy pár guruló dollárért ukrajnát bűnbakká tenni”. Cseh beszéde után az összes felszólaló a színpadra vonult, és közösen elénekelték az ukrán és a magyar himnuszt.

Frissítjük!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató