2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor nem fifikás, hanem árulója a magyar érdekeknek

Szemkilövető Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a 20. évértékelő beszédét tartja.

Gyurcsány Ferenc beszéde előtt egy perces néma felállással emlékeztek meg az orosz-ukrán háború áldozatairól.

A Kígyó úgy látja, 2023 a világnak nehéz, Magyarországnak pedig régóta a legpocsékabb éve volt, „ha volt nemzetközi rend, ez a rend mostanra megbillent. Hogy nekünk, magyaroknak ne legyen könnyű helyzetünk, az kiderült, hogy a nemzetközi rend felbillenésének okait és következményeit máshogy látja a kormány és máshogy látják a demokraták. Mást gondolunk Oroszországról, Ukrajnáról, az Egyesült Államokról, Európáról és Kínáról”.

Gyurcsány Ferenc érthetőnek nevezte, ha lavírozni próbál egy ország a nagyhatalmak között, „a lavírozás viszont nem lehet árulás. Amikor a kormány úgymond fifikásan manőverezik, akkor valójában nem fifikás, hanem elárulja a Szent István óta tartó magyar történelmet, 1956-ot, és szövetségeseinket. Elárulja Magyarország anyagi, tudományos és szakmai érdekeit”.

Orbán Viktor nem fifikás, nem dörzsölt, hanem árulója a magyar érdekeknek

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Abban egyetértenek a kormánnyal, hogy a Hamász támadása után Izraelnek joga van megvédenie önmagát, Gyurcsány Ferenc ezt akkor is igaznak nevezte, ha aggodalomra ad okot, ami most Gázában történik.

„Ádáz politikai küzdelem zajlik”

Gyurcsány Ferenc azt kiabálta:

A hazai politikai viták nem veszítettek élükből. Ádáz politikai küzdelem zajlik Magyarországon, a küzdelem hevességét a küzdelem tétje magyarázza.

A bukott kormányfő úgy vélekedett, a tét, annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”, ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy Magyarország nem hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Szerinte a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

A DK vezére úgy gondolja, hogy a „a katolikus és a református egyházak elöljáróival kötött hatalmi pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”. Gyurcsány Ferenc megjegyezte: ez a politika „bunkósbottá” silányította milliók istenhitét, vallását, ebben az értelemben pedig elárulta és megbecstelenítette azt. A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája”.

„Magyarország jobban teszi, ha ebből a kereszténységből nem kér. sokak emberi életének kitörölhetetlen része ez. Ezt az istenhitet nem mocskolni, hanem tisztelni kell. Nem a politika, hanem az üdvösség szolgálatába kell állítani” – mondta.

„A megválasztásra kerülő jelölt nem lesz hazánk, a meggyalázott köztársaság elnöke”

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz „az állam egészének elfoglalását, ellenőrzését, az ellenfél megfélemlítését, megalázását, lehetőség szerint kiiktatását” tűzi ki célul, ezt a „totalitárius hatalmi szándékot” akkor is alkotmányellenesnek tartja, ha az parlamenti köntösben van. A DK ezért önmagát nem a kormány, hanem a rendszer ellenzékének tartja.

Gyurcsány kitért arra is, hogy a Fidesz-KDNP Novák Katalin lemondása után Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli köztársasági elnöknek: „A megválasztásra kerülő jelölt nem lesz hazánk, a meggyalázott köztársaság elnöke. Nem lehet az, mert a jelölt nem csak hogy elfogadja az orbáni hatalmi rendszer logikáját, hanem az Alkotmánybíróság elnökeként maga is aktív szerepet vállalt a hatalom létrehozásában, megszilárdításában, fenntartásában”.

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy Sulyok Tamás nem tudja ellátni alkotmányos feladatát, a nemzet egységének kifejezését, mert az elnöki hatalom valódi forrása nem a parlamenti többség, hanem a népakarat, miközben „a legszűkebb szakmai politikai eliten kívül tegnapig még csak azt sem tudta senki, hogy van ilyen nevű ember az országban. A nép nem akarja ezt az elnököt elnöknek, és jól teszi”.

Az elnök nem lesz valóságos elnöke a hazának, lesz viszont egy újabb alázatos beosztottja Orbán Viktornak. Tájékoztatom a jelöltet: megválasztása esetén nem köztársasági elnökként, hanem Orbán Viktor beosztottjaként fogunk rá tekinteni -üzente Sulyok Tamásnak a DK elnöke.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató