2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával – közölte pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A lengyel gazdák azzal vádolják Kijevet és Varsót is, hogy az olcsó ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalának engedélyezésével veszélyeztetik megélhetésüket.

“A határblokád kérdését jóval március 28-a előtt meg kell oldani – az időpont előtt, amikor Ukrajna és Lengyelország kormányának közös ülést kell tartania” – írta Smihal a Telegram-csatornáján.

“HA EZ NEM TÖRTÉNIK MEG, UKRAJNA FENNTARTJA MAGÁNAK A JOGOT, HOGY KÖLCSÖNÖS INTÉZKEDÉSEKET VEZESSEN BE A BELÉPÉSI PONTOK TEKINTETÉBEN”.

Lengyelország Ukrajna egyik leghangosabb támogatója Európában, és több fegyverrendszert, köztük harckocsikat és önjáró ágyúkat szállított Kijevnek. A gabona szállítás jelentős szakadást okozott a szomszédok között, Andrzej Duda lengyel elnök tavaly ősszel azzal vádolta Ukrajnát, hogy “elárasztja” országát olcsó terményekkel.

Smihal elmondta, hogy a lengyel tisztviselők figyelmen kívül hagyták a meghívását a nyugat-ukrajnai Lemberg városába szóló találkozóra. “Ukrajna elnöke ezt a helyszínt javasolta a tárgyalások és a kompromisszum megkötésére – itt, a határon, egyenrangú partnerként és szövetségesként” – írta a miniszterelnök pénteken a közösségi médiában. “De sajnos ma nem került sor ilyen találkozóra a lengyel tisztviselőkkel”.

Elmondta, hogy Ukrajna az elmúlt öt hónapban nem adott el gabonát Lengyelországban, és az ukrán üzletemberek csak arra használják a lengyel területet, hogy más országokba szállítsák az árut. Smihal megismételte, hogy a folyamatos blokád “veszélyt jelent Ukrajna nemzetbiztonságára”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke, Jan Grabiec az AFP-nek elmondta, hogy nem küldtek delegációt Lembergbe, mert egy találkozónak “jelenleg nincs értelme”. Hozzátette, hogy a felek “messze” vannak a megegyezéstől.

“Sajnos még nincs olyan ukrán ajánlat, amely reményt adna a kereskedelmi kapcsolatokban kialakult patthelyzet megszüntetésére” – mondta Grabiec.

Tusk csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy Lengyelország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni küzdelemben. “Ugyanakkor meg kell védenünk a lengyel gazdákat és a lengyel piacot is a határok mezőgazdasági termékek előtti megnyitásából eredő negatív következményektől” – mondta a miniszterelnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató