2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Věra Jourová: Nélkülünk Magyarországon ma rosszabb lenne a helyzet

Az EB jogállamiságért felelős alelnöke szerint a kormány legtöbbször „magyarosan reagált”, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítette.

Věra Jourovával készült interjút közölt a Szabad Európa, amelyben az Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke az aktuális jogállamisági kérdésekről is szót ejtett. A magyar kormánnyal a jogállami elvek betartása körül folytatott csatározás mérlegéről szólva úgy vélte, hogy 

a testület fellépése nélkül valószínűleg rosszabb lenne a helyzet. 

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság minden egyes kötelezettségszegési eljárásban és más keresetet illetően igazat adott Brüsszelnek a Budapesttel fennálló vitában. Erre válaszul a magyar kormány reagált is. „Időnként magyarosan reagáltak, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítették, egy centivel sem többet, de ez is rendben van” – tette hozzá.

Eredményes volt a pénzügyi nyomásgyakorlás

Jourová úgy látja, hogy a pénzügyi nyomásgyakorlás bizonyos eredményeket produkált az elmúlt évek után. Emlékeztetett rá, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás még folyamatban van, mert továbbra sincsenek mindenre kiterjedő garanciák az uniós pénzügyi érdekek védelmére, legyen szó a közbeszerzésekről vagy a csalás és a korrupció elleni védelemről.  

Ezek még nem épültek be teljesen a magyar rendszerbe” 

– mondta. Az alelnök elmondta, hogy visszatérően javasolta magyar tárgyalópartnereinek az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, de „ezt mindig elutasították. (…) Természetesen el kell menni egy országba, beszélni kell az emberekkel, és meg kell kísérelni annak megértését, hogy mi van papíron, és mit mutat a valóság” – tette hozzá Věra Jourová.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató