2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Vona Gábor nyílt levelet írt Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke nyílt levélben kéri, hogy közösen hívjanak össze egy teljes körű pártpolitikai kerekasztalt az államfői tisztség méltóságának helyreállítása céljából. Ezen vegyenek részt a parlamenti és a parlamenten kívüli, de jelentős támogatottsággal rendelkező politikai közösségek, hogy megvitassák a köztársasági elnök közvetlen választásának lehetőségét.

Vona Gábor írásában aláhúzza, hogy a levele bizonyos értelemben megkésett, hiszen az egyik oldalról már van egy konkrét jelölt, a másik oldalról meg egy bejelentett tüntetés, de mégis azt kéri, hogy szánjanak két percet a levél elolvasására.

Amennyiben még fontos nekünk a köztársasági elnöki hivatal jövője, és én hiszem, hogy az, most sürgős és felelős feladatunk van.

Helyre kell állítanunk a legfőbb közjogi méltóságba vetett társadalmi és politikai bizalmat! Ez most kivételesen nem szakmai kérdés. Tisztán és egyértelműen politikai. Politikai akarat kell hozzá. A kérdés, hogy milyen akarat – írta Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek nyílt levelében Vona, aki úgy folytatja érvelését, hogy a nyílt levél címzettjei már 2006-ban egyre durvuló versenyt vívtak az ország irányításáért, ő pedig épp akkor kezdte a pártpolitikai pályafutását.

Azóta mindannyian sokat változtak, de a köztársasági elnök dolgában ő mindig ugyanazt képviselte: az államfőt az embereknek kell megválasztaniuk.

A Második Reformkor Párt elnöke azt kéri, hívjanak össze egy teljes körű pártpolitikai kerekasztalt az államfői tisztség méltóságának helyreállítása céljából.

Ezen vegyenek részt a parlamenti és a parlamenten kívüli, de jelentős támogatottsággal rendelkező politikai közösségek, hogy megvitassák a köztársasági elnök közvetlen választásának lehetőségét.

Vona Gábor többek között annak a véleményének is hangot ad, hogy Orbán Viktor által jelölt személynek, még ha a legnagyszerűbb, legfeddhetetlenebb, legjobb szándékú ember is, jelenleg semmilyen esélye nincs, hogy megjelenítse azt, ami ennek a hivatalnak a lényege és értelme: az ország és a nemzet ciklusokon átívelő, történelmi egységét. Csak az államfői legitimitás kiszélesítése, a legszélesebb társadalmi felhatalmazás mentheti meg ezt a hivatalt.

Tudom, hogy választások jönnek, tudom, hogy a politika könyörtelen, és azt is, hogy nem lehet más, de mi, politikai vezetők ebben a helyzetben igenis mások lehetünk. Felelős és méltó választ adhatunk a jelenlegi válságra, és hosszú távú stabilitást adhatunk az ország első számú közjogi méltóságának. Az emberek emberének – fogalmazott a pártelnök, majd levele végén azt kérte: legalább ennyi nemzeti minimuma legyen ennek az országnak, amely jövőre fogja ünnepelni a reformkor 200. évfordulóját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató