2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°14°

A PDSZ összefoglalta, milyen lépésekre van szükség a gyermekvédelemben

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a 2024. február 23-ai országos választmányi ülésén elfogadott hat pontot arról, hogy az oktatás területén milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekek védelmében.

A PDSZ hat pontja:

- Hathatós lépéseket kell tenni a szakemberhiány csökkentésére: ilyenek a béremelés, a juttatások, a munkaterhek csökkentése – ez a pedagógusokra is értendő, mert a jelenlegi helyzetben sok esetben nincs lehetőségük felismerni a gyermek magatartásában a változásokat, mivel gyakran kerülnek helyettesítés miatt olyan osztályba, gyermekcsoportba, ahol a gyermekeket nem vagy kevésbé ismerik. Szakemberhiánnyal és túlterheléssel a bajokra figyelmeztető jelek alig vehetők észre. A pedagógus és a gyermek között nem alakulhat ki olyan bizalmi kapcsolat, ami alapfeltétele annak, hogy időben beavatkozás történjen.

- A közoktatási intézménye, a gyermekvédelem, a gyámügy szoros együttműködésére van szükség: épüljön ki jelzőrendszer! A gyámügyi intézkedések, ezen belül a legsúlyosabb, a kiemelés előtt hallgassák meg a gyermekeket, tanulókat nevelő-oktató pedagógusokat, legyen kötelező az óvoda, iskola bevonása a helyzet feltárásába és a döntés-előkészítésbe!

- Legyen forrás az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok, a nevelőszülői hálózat korszerűsítésére, a nevelőszülők továbbképzésére, megfelelő számú pszichológus, segítők és gyermekvédelmi szakemberek, szociális munkások álláshelyeinek létesítésére és normális megélhetést biztosító, a pályát vonzóvá tevő bérekre!

- Tegyen a kormány lépéseket a gyermekszegénység ellen, a gyermekjólét és a gyermekek családban tartásának érdekében (például ne legyen a családból történő kiemelés az óvodai, iskolai mulasztás szankciója)!

- Javasoljuk azoknak a jogszabályi rendelkezéseknek hatályon kívül helyezését, amelyek megakadályozzák azt, hogy külső szervezetek, NGO-k, szakemberek tájékoztatást, foglalkozásokat tartsanak a közoktatási intézményekben, valamint azokat a törvényi előírásokat, amelyek alapján emiatt igazgatókat akár egy év múlva is szankcionálhatnak.

- Javasoljuk a tankötelezettségi korhatár felemelését a 18. életévre.

Mint írják, 2010 óta a gyermekvédelem intézményrendszere az oktatással együtt döbbenetes helyzetbe került, és a PDSZ szerint ezért a kormány, de elsősorban a kormányfő a felelős.

Eközben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Mint mondta, szerinte tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy „körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban”. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek, és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató