2024. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Borrell: A következő hónapokban eldőlhet az orosz–ukrán háború kimenetele

A következő hónapokban eldőlhet az orosz–ukrán konfliktus kimenetele – ezt nyilatkozta az El País című spanyol lapnak az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell szerint Brüsszelnek az eddigieknél is jobban kellene támogatnia Kijevet, mert Ukrajna sikere a nagyobb ellenállásban van.

Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna ellenálljon Oroszországnak, több segítséget kell adnunk neki és jóval gyorsabban
– fogalmazott a diplomata.

Az Egyesült Államok elnöki székére ismét pályázó Donald Trump kijelentéseire utalva Borrell megjegyezte: borzalmas, hogy az USA lehetséges jövőbeni elnöke azt javasolja Oroszországnak, hogy támadja meg azokat az államokat, amelyek nem tartják tiszteletben a NATO-feltételeket. Ezzel arra utalt, hogy a volt amerikai elnök az egyik közelmúltbeli eseményen azzal kampányolt, hogy biztatni fogja az oroszokat arra, hogy támadjanak meg minden olyan NATO-tagállamot, amely a nyugati katonai szövetség részeként nem teljesíti fizetési kötelezettségeit.

Trump kapcsán hozzátette azt is: „szörnyű, hogy vannak még olyan republikánusok, akik az ukrajnai háborút a mexikói bevándorlási nyomással hasonlítják össze”.

Borrell szerint az Európai Uniónak határozottabban fel kell vállalnia a felelősséget, növelnie kell a védelmi kapacitásait és fel kell készülnie minden lehetőségre. Kijelentette, hogy szerencsére „Trump még nem nyert, ahogy még Vlagyimir Putyin orosz elnök sem, de Európának mielőbb fel kell ébrednie”.

Borrell megjegyezte, hogy leginkább az európaiak félelme és bizonytalansága aggasztja a jövővel kapcsolatban, miután a kontinensnek az orosz–ukrán konfliktus révén rá kellett jönnie arra, hogy „veszélyes világban él”. A diplomata utalt arra is, hogy az Európai Unió túlságosan az Egyesült Államok biztonsági védelmi rendszerére támaszkodik és azon keresztül érzi magát biztonságban, azonban Trump döntéseivel ez a védelmi rendszer bármikor megszűnhet.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató