2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°15°

Ifj. Lomnici Zoltán: Felelősségvállalás helyett Varju és Fekete-Győr nem csinál mást, csak mártírkodik

A baloldalon a bűnöknek sem, a polgári, konzervatív oldalon a hibáknak is van következményük – hívta fel a figyelmet a Századvég Kutatóintézet alkotmányjogásza. Ifj. Lomnici Zoltán a Demokratikus Koalíció elnökének fenyegetését sem hagyta szó nélkül: ha a pártelnök az általa annyira dicsőített nyugaton tett volna ilyen kijelentést, súlyos következményekkel kellene számolnia.

Ahelyett, hogy Varju László és Fekete-Győr András bocsánatot kérne és a választói szemébe nézne, képtelen módon a kormányra mutogat és áldozatpózba helyezkedve próbálja eljátszani a mártír szerepét – mutatott rá a Magyar Nemzetnek a Századvég Kutatóintézet alkotmányjogásza. 

Ifj. Lomnici Zoltán a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének fenyegetése mellett sem tudott elmenni szó nélkül: szavai szerint az, hogy Gyurcsány nyíltan megfenyegette az igazságszolgáltatásban dolgozó bírákat és ügyészeket, egy angolszász minimum a bíróság megsértéséért felelne, de ennél akár súlyosabb következményekkel is szembe kellene néznie.

A botrányba keveredett két politikus lemondása az országgyűlési képviselői helyről sokak szerint arányos lépés lenne

– vélekedett az alkotmányjogász, majd kiemelte: a DK képviselőjének esetében ráadásul a másodfokú ítélet által a választás rendje elleni bűntett és a gazdaság vétsége jogerősen megállapításra került, ami az ő esetében még inkább indokolná a lépést.

Szavai szerint az Országgyűlésről szóló törvény alapján ki kell mondani az összeférhetetlenségét, ezáltal megszűnik a megbízatása annak a képviselőnek, akit – képviselői megbízatásának ideje alatt – bűntett miatt jogerősen elítéltek, kivéve, ha a közügyek gyakorlásától eltiltották. Utóbbi esetben azonnali hatállyal megszűnik a képviselő megbízatása – tette hozzá.

Több baloldali párt esetében az tapasztalható, hogy a jogsértő, vagy éppen vállalhatatlan tetteknek nincsenek következményei

– hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán.

Hozzáfűzte: másképpen, a baloldalon a bűnöknek sem, a polgári, konzervatív oldalon a hibáknak is van következményük.

Gyurcsány Ferenc, Gréczy Zsolt, Niedermüller Péter, László Imre, Gyöngyösi Márton, Bangóné Borbély Ildikó is olyan prominens baloldali pártpolitikusok, akik nem távoztak a politikából, de még a pártjukból sem, holott ezt meg kellett volna tenniük

– sorolta az alkotmányjogász.

A választókat meglepetésként érhette, hogy Gyurcsány Ferenc a Momentummal való korábbi kisebb-nagyobb konfliktusokat félretéve ugyanúgy beállt Fekete-Győr, mint Varju mögé. A jelenség kapcsán ifj. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai nagykövet az elmúlt időszakban többször terelgette, sőt felügyelte a magyar baloldali politikusokat.  Az alkotmányjogász szerint ebből tisztán látszik: az ellenzéket esetlegesen irányító külső erők nem tűrik a különutas politikát és a széthúzást, ami pedig a két évvel ezelőttinél súlyosabb választási, alkotmányos és szuverenitási válságot vetít előre a magyar baloldalon.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató