2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Kulabá szerint a nyugat miatt tört ki az orosz-ukrán konfliktus

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton, az Ukrajna elleni orosz háború kezdetének második évfordulóján Odesszában kijelentette, hogy Berlin továbbra is elkötelezett Kijev iránt: támogatja fegyverekkel, valamint egyengeti útját az Európai Unióba.

Amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz kész leállítani a háborút, „minden nap folytatjuk az önök támogatását”, beleértve a fegyverszállításokat, amelyekkel nem csupán területeket lehet visszafoglalni, de minden nap életeket is lehet menteni” – mondta Baerbock a dél-ukrajnai kikötővárosban, oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A német tárcavezető látogatását biztonsági okokból kezdetben titokban tartották, Odesszát ugyanis nem egészen 24 órával korábban támadták az oroszok.

Miközben Annalena Baerbock támogatásáról biztosította Ukrajnát, ukrán kollégája egyértelmű üzenetet küldött Kijev nyugati szövetségeseinek, közöttük Berlinnek.

„Ha Németország és a Nyugat nem tekint Ukrajnára Oroszország szemüvegén keresztül az ukrajnai függetlenség kezdete óta, és befogad bennünket az EU-ba és a NATO-ba, ez a háború sosem robbant volna ki” – jelentette ki Dmitro Kuleba.

Az Európai Unió decemberben döntött úgy, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de a várakozások szerint sok évbe telik, mire Kijevet felveszik tagnak.

Elmulasztották a lehetőségeket, hogy féken tartsák Oroszországot

– mondta Kuleba.

„Ha valamennyi, fegyverszállításra vonatkozó döntést időben meghozták és megvalósították volna gyorsan a háború elején, most Luhanszkban tartanánk sajtótájékoztatót egy Lisszabontól Luhanszkig húzódó Európáról” – jelentette ki az ukrán tárcavezető a kelet-ukrajnai Luhanszk megyére utalva, amelyet Oroszország a háború során bekebelezett.

A béke kizárólag több fegyver szállításával érhető el

– hangoztatta Kuleba.

A tartós és igazságos békét csak az kényszerítheti ki, ha Oroszországot legyőzik a csatatéren – mondta.

A két miniszter, aki pénteken az ENSZ Közgyűlés és a Biztonsági Tanács ülésén vett részt New Yorkban, együtt utazott Ukrajnába, Berlinen és Moldován keresztül.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató