2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Lukasenka újraindul a 2025-ös elnökválasztáson

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető nem hagyja magára a népét, és benevez a 2025-ös elnökválasztásra. Az igazi kérdés az, hogy mer-e indulni ellene valaki.

Az országban legutóbb 2020-ban tartottak elnökválasztást, amely botrányos körülmények között zajlott, s amelyen az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenkát hirdették ki győztesnek. A hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával nyert.

Az ellenzék szerint súlyos csalás történt, a se nem szabad és se nem tisztességes választás után ráadásul soha nem látott méretű tiltakozó tüntetések kezdődtek el, amelyeket erőszakkal vertek le, több mint 35 ezer embert őrizetbe véve. Az ellenzéki vezetők nagy része vagy börtönbe került, vagy külföldre menekült. 

Emiatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe a Putyin Ukrajna ellen vívott háborújában az orosz elnököt teljes mellszélességgel támogató, területén immár orosz atomfegyver-arzenált felvonultató, testvéri Minszk ellen.

Egyetlen felelősségteljes elnök sem hagyná cserben a népét, mely követte őt a csatába

– idézi a vezért a BelTA fehérorosz állami hírügynökség, bár azt bővebben nem fejtik ki az MTI által átvett tudósításban, hogy Lukasenka mit érthetett az alatt, hogy az elnökválasztásig hátralévő egy év során „sok minden változhat”.          

 

(Vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató