2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Meloni szerint Oroszország a felelős az Izrael-Hamász háborúért

Moszkvát terheli a felelősség az Izrael és a Hamász fegyveresei közötti gázai konfliktusért – állította Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az il Giornale című napilapnak adott, szombaton megjelent interjújában.

Oroszország Ukrajna elleni katonai hadjárata volt az, amely állítólag arra ösztönözte a Hamászt, hogy 2023. október 7-én nagyszabású támadást indítson Izrael ellen – jelentette ki.

Az olasz vezető fenntartotta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja által szomszédja ellen indított katonai művelet sérti a nemzetközi jogot és megingatja az egész globális biztonsági rendszert. Szerinte egy ilyen lépésnek elkerülhetetlenül “kaszkádszerű hatása lenne a világ többi régiójára… a Közel-Kelettől a Balkánon át Afrikáig”.

Ha Oroszország nem szállta volna meg Ukrajnát, minden valószínűség szerint a Hamász nem indított volna ilyen támadást Izrael ellen

– állította.

Szombati interjújában Meloni ragaszkodott ahhoz, hogy “ha nem állítják helyre a nemzetközi rendet Ukrajnában… a konfliktusok tovább fognak szaporodni”. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy a harcok befejezésének egyetlen módja az, ha továbbra is támogatják Kijevet. Az olasz vezető azt mondta, úgy véli, hogy Moszkva csak az erő nyelvét érti.

“Igazságos és tartós békét” csak akkor lehet elérni, ha “Olaszország, Európa és a Nyugat továbbra is segíti Ukrajnát”

– jelentette ki Meloni, hozzátéve, hogy a Moszkva és Kijev közötti patthelyzet “nemcsak emberi szempontból, hanem még inkább geopolitikai és biztonsági szempontból” minden nyugati nemzetet “érint”.

Meloni szavai éles bírálatot váltottak ki Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök részéről, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. “Ostobának” bélyegezte őt, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan “nagyon nagy gondok” vannak az elméjével, vagy hogy “fasiszta múltjának génjei” fejeződtek ki benne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató