2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Trump nyerte Dél-Karolinát, legyőzte Nikki Haley-t a saját államában

Azt mondta, ha legyőzi Bident a november 5-i általános választásokon, alig várja, hogy azt mondja: „Joe, ki vagy rúgva.”

A volt elnököt esélyesnek tartották a déli állam megnyerésére, annak ellenére, hogy számos büntetőjogi vádat emeltek ellene, és hogy Haley Dél-Karolina szülötte, aki két kormányzói ciklusban is győzött, írta a Reuters.

A nagyarányú győzelem megerősíti Trump szövetségesei azon felhívását, hogy Haley-nek, az utolsó megmaradt kihívójának ki kellene szállnia a versenyből. Haley azonban, aki a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnt, hogy felülmúlta a várakozásokat, ismét dacosan kitartott amellett, hogy legalább a március 5-i szuperkeddig harcolni fog, amikor 15 államban és egy amerikai területen szavaznak majd a republikánusok.

Trump 59,9 százalékkal vezetett 39,4 százalékhoz képest, ami 20,5 százalékpontos különbség, a várt szavazatok mintegy 92 százalékának összeszámlálásával az Edison Research szerint.

A szombatot megelőző állami közvélemény-kutatások átlagosan 27,6 százalékpontos előnyt adtak Trumpnak.

„A negyven százalék nem egy aprócska csoport” - mondta Haley, utalva a szombati szavazatok arányára. „A republikánus előválasztásokon hatalmas számú szavazó van, akik azt mondják, hogy alternatívát akarnak”.

Trump mostanra mind az öt eddigi megmérettetést - Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában, az amerikai Virgin-szigeteken és most Haley szülőállamában - uralta, így nyilvánvaló a republikánus jelöltsége.

„Soha nem láttam még a Republikánus Pártot olyan egységesnek, mint most” – mondta a Columbiában tartott győzelmi beszédében néhány perccel azután, hogy az urnák este 7 órakor bezártak, és egyszer sem említette Haley-t.
Az elmúlt napokban Haley feltűnően kiélezte Trump elleni támadásait, megkérdőjelezve szellemi éleslátását és figyelmeztetve a választókat, hogy az általános választásokat elveszítené Biden ellen.

A bevándorlás, amelyet Trump a választási kampánya egyik fő témájává tett, az Edison exit poll felmérése szerint a szombati republikánus előválasztáson a választók első számú kérdése volt. A szavazók 39%-a említette ezt a kérdést, míg 33%-uk a gazdaságot nevezte meg legfőbb aggodalmának. A választók mintegy 84%-a mondta, hogy a gazdaság nem olyan jó vagy rossz, ami rávilágít Biden egyik fő potenciális gyenge pontjára a novemberi általános választásokon.

Trump és Biden is elkezdett már előre tekinteni novemberre, az elnök Trumpot a köztársaságra nézve halálos fenyegetésként jellemezte. Mielőtt szombaton Dél-Karolinába repült, hogy megnézze az előválasztások eredményeit, Trump egy Washington melletti konzervatív aktivistákból álló gyűlésen tartott 90 perces beszédében sötét képet festett a Biden alatt hanyatló Amerikáról.

Azt mondta, ha legyőzi Bident a november 5-i általános választásokon,  alig várja, hogy azt mondja: „Joe, ki vagy rúgva.”

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató