2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Feministáról neveznek el közterületet Józsefvárosban

A Szigony utca 1-11. és Szigony utca 2-10. közötti parkoló eddig elnevezetlen területe (a Szigony-Práter sarok) a jövőben Dirnfeld Janka tér lesz – erről döntött korábban a baloldali többségű józsefvárosi képviselő-testület, s most szerdán, február 28-án szintén terítékre kerül a közterület-átnevezés a Fővárosi Közgyűlésen, megerősíthetik Pikó Andrásék döntését.

A balliberális VIII. kerületi városvezetés zászlajára tűzte ki, hogy nőkről fognak elnevezni közterületeket. A Józsefvárosi Önkormányzat a Közösségi Részvételi Iroda által 2020-ban indított hagyomány következtében jött létre a városrészben a Hugonnai Vilma tér, a Brunszvik Júlia tér, Szeles Erika tér, és Koltói Anna tér, olvasható a Józsefváros.hu oldalán.

2023-ban hasonló döntések születtek, a már említett Dirnfeld Janka tér mellett a Leonardo da Vinci köz és Leonardo da Vinci utca közötti eddig elnevezetlen zöld terület Diósi Ágnes tér.

Kiről neveznek el közterületet Pikó Andrásék?

Dirnfeld Janka 1876-ban született Budapesten, ugyanitt hunyt el 1954-ben. Az 1904-ben alapított Feministák Egyesületének oszlopos választmányi tagja volt, a Népszínház utca 21. szám alatt lakott.

Az egyesület titkáraként fő szervezője volt az 1913-as budapesti Nemzetközi Női Választójogi Kongresszusnak.

Rendszeresen publikált az első hazai feminista lapban: A Nő és a Társadalomban,

ahol a nők számára szerinte a leginkább megfelelő munkaköröket is összeírta.

Ezek a következők voltak: óvónő, elemi- és polgári iskolai tanítónő, középiskolai tanár, zene- illetve tornatanárnő, valamint iparművész. Testvérével együtt túlélte a holokausztot, majd a háború után segített újraszervezni a Feministák Egyesületét.

Hosszú éveken át levelezett a magyar feminizmus megalapítójának is tartott, 1921-ben az USA-ba emigrált és később Nobel-békedíjra is jelölt Bédy-Schwimmer Rózsával.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató