2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Köztársasági elnököt választ ma az Országgyűlés, Orbán Viktor is megszólal

Sűrű menetrenddel kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, a mai ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Czoma Kálmán (FKGP, független), Tóth Gyula (MSZP) és Tamássy István (SZDSZ) volt országgyűlési képviselőkről, valamint Turgyán Tamás volt örmény nemzetiségi szószólóról, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

Napirend előtt várhatóan felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, akinek a mondandójára az ellenzéki frakciók vezetői is reagálnak majd. A kormányfő felszólalását a Magyar Nemzet is élőben közvetíti majd. 

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a képviselők döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről, a napirend elfogadása után pedig szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat. A Fidesz frakcióvezetője korábban jelezte már, hogy el fogják fogadni a lemondást. 

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A parlament kijelöli a házelnök feladatait ellátó alelnököt.

Zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről is, amit szinten támogatni fognak a kormánypártok, ezzel az utolsó akadály is elhárul a svédek csatlakozása elől.

Az új köztársasági elnök megválasztása 16.40-től várható. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, azaz negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. 

A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig nem állítottak jelöltet. Egyes ellenzéki frakciók a bejelentésük alapján ki fognak vonulni a szavazásról.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond. Az államfőválasztás után közel három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató