2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Meghalt Jacob Rothschild brit pénzmogul

Meghalt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.

Lord Rothschildot 87 esztendős korában érte a halál. A mágnás – teljes nevén Nathaniel Charles Jacob Rothschild – a brit pénzügyi szolgáltatási szektor egyik legismertebb szereplője volt, és hasonló hírnévre tett szert igen szerteágazó közéleti és jótékonysági tevékenységével is. Jelentős adományokkal segítette a művészeteket, és hosszú ideig a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, a londoni Nemzeti Galéria elnöke volt.

Jacob Rothschild hatvan évvel ezelőtt az NM Rothschild & Sons nevű, a bankárdinasztia XVIII. századi megalapítója, Nathan Mayer von Rothschild által létrehozott londoni befektetési banknál  kezdte pályafutását, de 1980-ban – miután nézeteltérésbe keveredett unokatestvérével, Sir Evelyn de Rothschilddal – kivonult a családi tulajdonú pénzintézetből és a következő évtizedekben felépítette saját pénzügyi birodalmát. Ennek egyik legnagyobb intézménye az RIT Capital – korábbi nevén Rothschild Investment Trust – pénzügyi és befektetési szolgáltató konglomerátum, amelynek Jacob Rotschild 31 évig volt az elnöke. A londoni értéktőzsdén jegyzett cég jelenlegi piaci tőkeértéke az aktuális részvényárfolyam alapján meghaladja a 2,6 milliárd fontot (1190 milliárd forint).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató