2024. május 31. - Angéla, Petronella
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Nuland: a legtöbb ukrajnai támogatás egyenesen az USA-ba irányul

Washington az Ukrajnának nyújtott segélyek nagy részét az otthoni fegyvergyártásra költi – mondta Victoria Nuland, az Egyesült Államok megbízott helyettes külügyminisztere a CNN-nek adott interjújában a héten.

A függőben lévő segélycsomagot kommentálva, amelyet a kongresszus nem hagyott jóvá a téli szünet előtt, Nuland azt mondta, hogy “erősen bízik” abban, hogy átmegy, mivel az Amerika saját érdekeit szolgálja.

“Nem szabad elfelejtenünk, hogy ennek a pénznek a nagy része közvetlenül az amerikai gazdaságba kerül vissza, hogy fegyvereket gyártson, beleértve a jól fizető munkahelyeket mintegy negyven amerikai államban” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás Amerikában “még mindig erős”.

A képviselőházi törvényhozók a hónap elején blokkolták a Joe Biden amerikai elnök által kért, Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot, amelynek nagy részét fegyverekre szánják.

Várhatóan a február 28-i újbóli összeülésük után újraindítják a csomagról szóló tárgyalásokat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég azt is elmondta, hogy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás nagyjából 90%-át fegyverek és felszerelések hazai gyártására fordítják. Egy december 20-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a további részletek “az amerikai vállalkozások, a helyi közösségek javát szolgálnák, és megerősítenék az amerikai védelmi ipari bázist”.

A Kijevnek nyújtott nemzetközi támogatást nyomon követő németországi Kiel Intézet szerint Washington 2022. január 24. és 2024. január 15. között közel 68 milliárd euró (73,7 milliárd dollár) támogatást különített el Ukrajnának, ebből nagyjából 43 milliárd euró (46,6 milliárd dollár) katonai segélyt.

Kijev azonban egyre több támogatást követel a nyugatiaktól. Néhány nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztette a látogatóba érkező amerikai törvényhozókat, hogy Kijev Washington segítsége nélkül “elveszíti a háborút” Oroszországgal szemben – közölte Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője.

Oroszország bírálta az Egyesült Államokat és más nyugati államokat a Kijevnek nyújtott katonai támogatás miatt, azzal érvelve, hogy az csak elhúzza a konfliktust.

A Harris Poll és a Quincy Intézet nemrégiben végzett felmérése szerint az amerikaiak egyre nagyobb része nem támogatja a Kijevnek nyújtott amerikai katonai támogatást, ha azt nem kötik béketárgyalásokhoz. A megkérdezettek mindössze 22%-a mondta azt, hogy Washingtonnak továbbra is “feltétel nélkül” pénzügyi támogatást kellene nyújtania Ukrajnának, míg 48%-uk szerint az új finanszírozást a diplomáciai megoldás felé tett előrelépéshez kell kötni. Mintegy 30% szerint az USA-nak le kellene állítania minden támogatást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató