2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: Magyarország szuverén ország, nem hagyja, hogy mások diktáljanak neki

Megkezdte felszólalását Orbán Viktor. Beszéde elején Orbán Viktor tisztelettel megköszönte Novák Katalin korábbi köztársasági elnök lemondását. A kormányfő a kegyelmi ügy kapcsán leszögezte: „aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, nincs mentsége és nem számíthat kegyelemre Magyarországon.”

Tájékoztatott arról is:

a kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető, semmilyen indokkal. Magyarországon ez a kapu nincs bezárva. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy kezdjünk hozzá!”

A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel, amelynek a végére kell járni – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor bejelentette: vizsgálatot rendelt el a gyermekvédelmi intézmények kapcsán. „Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre,  a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie.”

Köztársaságielnök-választás

„Magyarország erős és stabil ország, egy köztársasági elnök váltást úgy kell megoldania, hogy még csak átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ennek a kormány úgy tud eleget tenni, ha mihamarabb megválasztja az új köztársasági elnököt. A kormányfő ennek kapcsán megköszönte, hogy a Fidesz-KDNP „ennek szellemében járt el, és ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára.”

Orbán Viktor: Mások kéretlen gyámságára nincs szükségünk 

Orbán Viktor a svéd NATO-tagságról elmondta, hogy támogatják azt.

Hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal. A vitáink rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni, ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet. Magyarország szuverén ország, nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról, vagy időzítéséről. Magyarország és Svédország két hosszú múlttal rendelkező ország, tudjuk, hogyan rendezzük a vitás ügyeinket, mások kéretlen gyámságára, erőszakos, ráadásul tiszteletlen beavatkozására nincs szükségünk. Ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a svéd miniszterelnök látogatása sikerrel járult hozzá a fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradnak és lesznek véleménykülönbségek, mert nem egyformák, de megértéssel tekintenek a különbözőségekre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik.

Orbán Viktor tájékoztatta a képviselőket, hogy kölcsönösen előnyös megállapodásokat hoztak tető alá, amelyek erősítik mindkét ország biztonságát. Katonai és hadiipari együttműködés eddig is volt, a vadászgépekről szóló szerződést meghosszabbítják és négy új vadászgépet vásárolnak, ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására. A légvédelmi rendszerhez logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak, ezt a szerződést is meghosszabbították és kiterjesztették a kiképzésre. Továbbá megállapodtak arról, hogy a NATO-nyelvezetben kiválóságinak nevezett kutatóközpontot nyit egy svéd hadiipari vállalat Magyarországon.

Orbán Viktor: Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is 

Orbán Viktor azt mondta: az ország védelmi képességeit azért is indokolt megerősíteni, mert borzalmas háború zajlik; két éve támadta meg Oroszország Ukrajnát, százezrek haltak meg, milliók menekültek el. Magyarország gyászolja a háború áldozatait, segítséget nyújt a sérültek ápolásában és a rokkantak ellátásában, történelmének legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogat milliókat, hozzájárul Ukrajna újjáépítéséhez.

Orbán Viktor szerint kezdettől fogva tudható, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, a háborút nem szélesíteni kéne, hanem véget vetni neki. Újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz az ország, erre biztatják a háborút támogató EU- és NATO-szövetségeseket.

Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is – mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató