2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°14°

Izrael 40 túszért cserébe 400 palesztin foglyot és tűzszünetet ajánlott a ramadán idejére

Joe Biden szerint hamarosan megszülethet a megállapodás Izraelben, de a Hamász még vizsgálja a javaslatot.

Izrael készen áll arra, hogy a ramadán idejére leállítsa a Gázai övezetben zajló offenzíváját – jelentette ki Joe Biden az NBC-nek.

Az amerikai elnök az interjúban azt mondta, reméli, hogy március 4-ig, azaz jövő hétfőig sikerül megkötni a tűzszüneti megállapodást, mivel a muszlimok böjtje, a ramadán idén március 10-én kezdődik. „A nemzetbiztonsági tanácsadóm szerint közel vannak az álláspontok” – tette hozzá Biden.

Az elnök szavait a Hamász úgy kommentálta, hogy azok „elhamarkodottak”, mivel még vizsgálják a javaslatot, amelyet Izrael, az Egyesült Államok, valamint az egyiptomi és katari közvetítők a múlt heti párizsi találkozójukon fogalmaztak meg.

Még mindig „nagy hiányosságok vannak, amelyeket át kell hidalni. A tűzszünet és az izraeli erők kivonulásának elsődleges és fő kérdései nincsenek világosan megfogalmazva, ami késlelteti a megállapodás elérését” - mondta a Hamász egyik tisztviselője a Reutersnek.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló magas rangú forrás a lapnak elmondta, a

Hamásznak elküldött javaslattervezet 40 napos tűzszünetről szól, amelynek során a Hamásznak mintegy 40 túszt – köztük nőket, 19 év alattiakat, illetve 50 év felettieket és betegeket – kellene szabadon engednie, cserébe mintegy 400 palesztin fogolyért.

Izrael a megállapodás keretében vállalná, hogy átcsoportosítja a csapatait a lakott területeken kívülre. A gázai lakosok, a harcképes korú férfiak kivételével visszatérhetnének a korábban evakuált területekre, és a segélyeket is növelnék, beleértve a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek elhelyezésére szolgáló sürgős felszereléseket.

Úgy tűnik azonban, hogy az ajánlat nem teljesíti a Hamász korábbi tárgyalások során megfogalmazott fő követelését, miszerint a tűzszünetnek tartalmaznia kell a háború végleges befejezésére és az izraeli kivonulásra vonatkozó kötelezettségvállalást.

A Hamász és Izrael küldöttségei a héten Katarban tárgyalnak a tűzszünet részleteiről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató