2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

A Politicóban sározza Magyarországot Vera Jourová

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Magyarországon és Szlovákiában az orosz propagandát terjeszti a kormány.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke interjút adott a Politicónak. A cseh politikus hangsúlyozta, hogy az orosz propaganda a legtöbb uniós ország politikájába már beszivárgott, mivel a Kreml közvetlenül nem tudja befolyásolni az európai emberek gondolatait, nemzeti közvetítőkön keresztül teszi ezt”. Ezért arra ösztönözte az uniós tagországokat, hogy a júniusi EP-választás előtt tegyenek többet „az orosz propaganda elleni védekezés érdekében”.

Jourová szerint a legtöbb országban ellenzéki pártok vagy parlamenten kívüli csoportok terjesztik a propagandát, azonban van két kivétel is.

Magyarországon és Szlovákiában a kormány teszi ezt” 

– jelentette ki.

Ugyanakkor a legnagyobb veszélyt Németországban látja. A közvéleménykutatásokon rendre másodiknak mért német párt, a jobboldali AfD ugyanis egyre gyakrabban terjeszti az orosz narratívát Jourová szerint.

Többek között azonnali tűzszünetet követel, miközben leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat – idézte fel. A politikus szerint „óriási bajba kerülne az Unió, ha Németország feladná Ukrajna támogatását”.

A Bizottság alelnöke arra is kitért az interjúban, hogy „az oroszoknak minden uniós tagállamra külön stratégiájuk van”. Elemzik a befektetett erőfeszítéseik várható megtérülését, majd eldöntik, hol érdemes a leginkább terjeszteniük a propagandájukat. Németország mérete és gazdasági ereje miatt is kiváló célpont számukra – sorolta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató