2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Trump tarolt Michiganben is, Bidennek nincs kihívója a demokratáknál

Trump a republikánus voksok 68 százalékát begyűjtötte az előválasztáson.

Michiganben is megtartották a novemberi amerikai elnökválasztás előtt esedékes tagállami előválasztást. A Nagy-tavak mentén fekvő, régen autóiparáról híres, ma gazdasági és társadalmi válságokkal is küszködő, Magyarországnál népesebb, 10 milliós Michigan egyre inkább csatatér-államnak számít, ahol mind a demokraták, mind a republikánusok győzelemben bíznak.

Most egyelőre saját soraikon belül tartottak versengést: lezajlott mind a demokraták, mind a republikánusok előválasztása az államban.

Az eredmény:

mind Joe Biden regnáló amerikai elnök, mind Donald Trump volt elnök és újrázni kívánó republikánus elnökaspiráns megnyerte a pártjaik voksolását.

A legnagyobb vitát most az okozta, hogy a demokraták balszárnya tiltakozásba kezdett Biden szerintük túl puha álláspontja miatt az Izrael és a Hamász közötti háborúban (értsd: nem ítélte el elég hangosan Izraelt és nem állt a palesztin terroristák ügye mellé). Emiatt „nem elkötelezett” szavazatot adtak le most a demokrata előválasztáson, ez azonban az összes voksnak csupán a 13 százalékát jelentette a baloldali táboron belül. Biden a demokrata voksok több mint 80 százalékát begyűjtötte.

Joe Biden megköszönte a szavazóknak a részvételt, de a palesztinpárti mozgalmárok akciójáról nem szólt egy szót sem.

Donald Trump is megnyerte a maga előválasztását: 68 százalékon áll jelenleg a 26 százalékot elért Nikki Haley-vel szemben. Trump a republikánus voksoláson elért győzelme után azt közölte:

„Megnyerjük Michigant, megnyerjük az egész dolgot”.

Nikki Haley továbbra sem lép vissza a versengésből, és azt hangsúlyozza: Donald Trump nem fogja tudni legyőzni Joe Bident a novemberi szövetségi elnökválasztáson.

A republikánus előválasztás elég bonyolult lett az államban, mert a keddi voksolás után még a hétvégén is összegyűlnek a republikánusok egy kongresszusra, ahol aztán véglegesedik az eredmény. A tagállami republikánus szervezetben egyébként épp pozícióharc folyik a vezetésért, ami miatt a hétvégén is több gyűlést fognak tartani.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató