2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Ursula: Lehet, hogy nem azonnali a háborús fenyegetés, de nem lehetetlen

Az elmúlt években több olyan illúzió is szertefoszlott, mint például hogy Európa önmaga eleget tesz a biztonságáért – jelentette ki az uniós védelempolitikáról szerdán rendezett európai parlamenti vitán Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke szerint sürgősen fel kell ébrednünk, és el kell kezdenünk a munkát egy európai biztonsági architektúrán, mert az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a világ olyan veszélyes, mint amilyen generációk óta nem volt.

„Lehet, hogy nem azonnali a háborús fenyegetés, de nem lehetetlen. Nem szabad eltúlozni a háború kockázatát, de fel kell készülni rá.”

Az európai szuverenitás „arról szól, hogy magunk vállalunk felelősséget azért, ami létfontosságú”. Többet, jobban és európaibb módon kell költeniük erre a célra, a következő öt évben „fel kell turbósítani” a védelmi képességeket.

A jó hír, hogy szerinte ezt a munkát már megkezdték. Ukrajna támogatásával bizonyították, hogy egy szuverénebb Európa nem csak vágyálom, és (a Vörös-tengeri uniós katonai misszióval) segítenek a világ egyik legfontosabb vízi útvonalának biztosításában. A tagállamok tavaly ötödével növelték a védelmi kiadásaikat, de az EU védelmi alapjából közös kezdeményezésekbe is befektetnek, és egy programmal2025-re évi kétmillió tüzérségi lőszer gyártására lesznek képesek. Heteken belül bemutatják az első uniós hadiipari stratégiát, amelyet egy befektetési program is kísérni fog. A cél a közös beszerezés, amivel kevésbé széttöredezetté és egymással könnyebben együttműködővé válhatnak a tagállami hadseregek. Egy védelmi innovációs irodát is felállítanak Kijevben, és ha a júniusi EP-választás után ismét ő vezetné az Európai Bizottságot, külön biztost nevezne ki az uniós védelempolitikának.

Az EU nem fogja pótolni a NATO-t, épp ellenkezőleg, az észak-atlanti szövetséget is erősíti. Örült, hogy Svédország is csatlakozik a NATO-hoz, és gratulált a svéd miniszterelnöknek a „történelmi lépéshez az országának és a közös biztonságunknak”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató