2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Leszedetik Balog Zoltán nevét és idézetét a Reformátorok teréről

A XVI. kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta Hollai Gábor, a Momentum Mozgalom kerületi képviselőjének arra irányuló javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet le kell szedetni a Reformátorok teréről.

Mint ismert, a kegyelmi ügyként emlegetett pedofilbotrány után Balog Zoltán lemondott a református zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, azonban püspöki címét megtartotta.

A Reformátorok terén 2018 óta szerepel Balog Zoltán neve és egy tőle származó idézet. Hollai Gábor közösségi oldalán megosztott bejegyzésében azt írja, hogy a Momentum kerületi szervezete „már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék”.

Ezért Hollai Gábor, valamint Tompos Márton, a Momentum alelnöke leragasztották a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, ezt követően pedig nyílt levélben szólították fel a polgármestert, hogy szedesse le a térről a püspök nevét és idézetét.

Hollai Gábor a képviselő-testület elé is beterjesztette az ügyet, de mint írja, a polgármester „nem vállalt felelősséget azért, hogy hat évvel korábban felkerült Balog Zoltán idézete a Reformátorok terére”. 

A képviselő-testület ugyanakkor egyhangúlag, ellenszavazat nélkül felkérte a polgármestert, hogy az indítványt továbbítsa a Reformátorok terét építtető Alapítványnak.

A Momentum politikusa egy munkacsoport létrehozását is javasolta, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet. Hollai szerint ennek az idézet eltávolításán kívül az lenne a célja, hogy a téren lévő emlékműre a bizottság javasoljon egy konszenzusos idézetet.

Balog Zoltán reagált a körülötte kirobbant botrányra

A napokban írtunk róla, hogy a kegyelmi üggyel kapcsolatban Balog Zoltán egy videóban osztotta meg gondolatait, amelyben többek között azt hangsúlyozta, hogy nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott, amit mélységesen sajnál és minden reformátustól bocsánatot kér.

Megjegyezte továbbá, hogy az ügy miatt már többször is a nyilvánosság elé állt, és ha szükség lesz rá a jövőben, újra megteszi.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató