2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

21 Kutatóközpont: A Fidesz-szavazók 11 százaléka csalódott a pártjában a kegyelmi botrány miatt

A legutóbbi, novemberi felméréshez képest 33 százalékról 30 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága – derül ki a 21 Kutatóközpont felméréséből, amit a 24.hu foglalt össze.

lyen mértékű visszaesés nagyjából negyedmillió embert jelent, ám a pontos nagysága egyetlen kutatásból nem határozható meg: a mérés hibahatára ebben a tartományban 2,5 százalék körüli, tehát a kormánypárt vesztesége a három százalékpontos különbségnél lehet jóval nagyobb és jóval kisebb is.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 44 százalékon áll a novemberi 46 százalékhoz képest.

A felmérést intézet kutatói február második felében, Novák Katalin lemondása után tíz nappal végezték el.

Az adatfelvétel SMS-ben terjesztett online felületen készült 1200 felnőttkorú választópolgár megkérdezésével 2024. február 22. és 26. között. A minta reprezentatív nem, korcsoport, iskolai végzettség és lakóhely szerint a teljes magyar felnőtt lakosságra. A mérés hibahatára 50 százalék körüli arányszámok esetén 2,8 százalék, 5 százalék körüli arányszámok esetén 1,2 százalék.

A megkérdezett kormánypárti szavazók 11 százaléka jelezte azt, hogy a történtek miatt csalódott pártjában, 24 százalékuknak viszont még erősödött is a kormánypártba vetett bizalma.

Az ellenzéki szavazók 74 százalékának, a pártnélküliek 61 százalékának rosszabb lett a véleménye a Fideszről.

Arra a kérdésre, hogy az ügy négy főszereplője (Orbán Viktor, Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán) közül kit terhel az elsőszámű felelősség, az ellenzéki és pártnélküli szavazók közel kétharmada (65 százaléka) a miniszterelnököt nevezte meg, míg Novákot csak 17, Balogot 14, Vargát pedig 4 százalék. A kormánypártiaknak nem tették fel ezt a kérdést.

Az ügy inkább a bizonytalanok arányát növelhette, a novemberi 26 százalékről 32 százalékra, az ellenzéki pártok összesített támogatottsága viszont csökkent három százalékponttal. Az ellenzék oldalán továbbra is a DK a legnépszerűbb 9 százalékos eredményével a teljes népességben. A Mi Hazánk 7-ről 5 százalékra esett vissza, amivel megelőzte őt a 6 százalékra feljövő MKKP és beérte az 5 százalékra visszaerősödő Momentum.

Az ellenzéki és pártnélküli választók szerint az idei EP-választáson a legnagyobb eséllyel (56 százalék) a DK fogja elérni a mandátumszerzéshez szükséghez 5 százalékos küszöböt. A DK-t a Momentum (45 százalék), a Mi Hazánk (42 százalék) és a Kétfarkú Kutyapárt (29 százalék) követi.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató