2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Elon Musk beperelte az OpenAI-t

Pert indított az OpenAI ellen Elon Musk, mert szerinte a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének egyik úttörőjének vissza kellene térnie a valódi nonprofit működéshez, és nyílt forráskódúvá kellene tennie a fejlesztéseit – írja a Mashable.

Az OpenAI 2015-ben nonprofit vállalkozásként indult, és Musk volt az egyik legfontosabb befektetője. 2019-ben azonban profitorientált vállalattá alakult, majd tavaly 10 milliárd dolláros gigabefektetést kapott a Microsofttól, amely szintén stratégiája központi elemeként tekint az MI-re, és egyre szorosabb együttműködést folytat az OpenAI-jal.

Musk a keresetében azzal érvel, hogy a cég társalapítói, Sam Altman és Greg Brockman megegyeztek abban, hogy az OpenAI nonprofit vállalatként, nyílt forráskóddal, „az emberiség javára” fejlesztik az általános mesterséges intelligenciát. „A valóságban azonban az OpenAI zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált a világ legnagyobb technológiai vállalatának: a Microsoftnak.”

A kereset nagyrészt az OpenAI eddigi legfejlettebb nyelvi modelljére, a GPT–4-re összpontosít, amely Musk szerint „jobban érvel, mint az átlagemberek”, ez a fejlett technológia azonban ahelyett, hogy nyílt forrásúkén bárki által hozzáférhető és használható lenne, mégis „zárt forráskódú, elsősorban azért, hogy a Microsoft kereskedelmi érdekeit szolgálja”.

Musk ezért a keresetében arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az OpenAI-t arra, hogy visszatérjen a nyílt forrású fejlesztéseken dolgozó, nonprofit működéshez, illetve tiltsa meg Altmannek és Brockmannek, hogy a saját, a Microsoft vagy bárki más üzleti érdekei szerint hasznosítsák a cég eszközeit.

Nem Musk az egyetlen, aki a napokban perre ment a céggel, sőt cégekkel. Több amerikai médiavállalat együtt perelte be az OpenAI-t és a Microsoftot, amiért szerintük a cég az MI-modelljei tanításához használt, többek között tőlük származó adatokból szándékosan törölte a szerzői jogi információkat, ezzel visszaélve a felperesek jogaival.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató