2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Három év börtönre ítéltek egy ügyvédet és örökre eltiltották a foglalkozásától

Három év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélt az Ózdi Járásbíróság egy ügyvédet sikkasztás és más bűncselekmények miatt. A Miskolci Törvényszék tájékoztatása szerint a terhelt emellett 300 ezres pénzbüntetést is kapott, és végleg eltiltották az ügyvédi foglalkozásától.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2017 nyarán egy adásvételi szerződés elkészítéséhez kapcsolódóan ügyvédi letétbe vett hatmillió forintot. Erről azonban nem készített letéti szerződést, majd közel ötmillió forintot korábbi, szintén ügyvédi kötelezettsége nem teljesítéséből eredő tartozására fordított.

A fennmaradó összeget pedig készpénzben vette fel annak ellenére, hogy az erre vonatkozó jogszabályok értelmében a letétként kezelt összeget kizárólag megbízója érdekeinek megfelelően használhatta volna fel.

Az ügyvéd visszafizette az okozott kárt áldozatának.

A járásbíróság sikkasztás és ügyvédi visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek az ügyvédet.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelték az ügyvéd büntetlen előéletét és a kár részbeni megtérültét. Súlyosító körülmény volt a hasonló, vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága és az a tény, hogy az ügyvéd egy másik, vele szemben folyó eljárás hatálya alatt követte el a cselekményt. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás, a terhelt és védője téves minősítés és enyhítés érdekében fellebbezett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató