2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Mától megváltoztak a tömegközlekedési feltételek

Március elsejétől az utasok alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezményekkel találkozhatnak. A BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják.

Új időszámítás kezdődik a közlekedésben Magyarországon március elsején, ami négymillió ember életét fogja jobbá tenni – jelentette be tegnap Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki ezután felsorolta a részleteket:

- Magyarországon van 700 ezer olyan 6–14 év közötti gyerek, akinek március elsejétől díjmentes az utazás.
- Továbbá egymillió olyan 14–25 év közötti fiatal, aki eddig tanulói jogviszony megléte mellett kapott kedvezményt, de mától anélkül is 50 százalékos kedvezménnyel utazhat.
- Van 300 ezer olyan 65 év alatti személy, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül, valamilyen oknál fogva korábban nyugdíjba ment. Mától nekik ingyenes a helyközi közlekedés.
- Egymillió közalkalmazott – regisztráció esetén – 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a helyközi közlekedést.
- 200 ezer olyan nagycsalád – körülbelül egymillió ember –, akik eddig kedvezménnyel utazhattak, mától pedig ingyenesen vehetik igénybe a helyközi szolgáltatást.
- Van 900 ezer olyan személy, aki magyar igazolvánnyal rendelkezik, számukra évi 12 alkalommal biztosítják az ingyenes utazást.
- 280 ezer fogyatékkal élő embernek is ingyenes lesz az utazás.
- Március 1-jétől a MÁV-Volán-csoportnál a sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. Ez azt jelenti, hogy a kilométer alapú bérletek megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és okosjegyek viszont megmaradnak.

A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül havonta.
A teljes árú havi országbérletért 18 900 forintot, a tanuló országbérletért 1890 forintot kell fizetni.

A miniszter emellett tájékoztatott: március 1-től a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják.

A szabályok értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz környéki és regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon; a BKK-járatokon elfogadják a  Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is. A felek egyúttal abban is megállapodtak, hogy valamennyi bérletet mindegyik érintett minden értékesítési csatornáján árulja majd.

Március 1-től emellett az árak is változnak, a Budapest bérletért 9500 helyett 8950 forintot kell fizetni havonta.

A BKK közleményében jelezte, hogy időarányosan kompenzálják azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató