2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Most már önmagáért lobbizik Balog Zoltán, a Fidesz elengedte

Mint ismert, Balog Zoltán elismerte, hogy ő is azon az állásponton volt, hogy a bicskei gyermekotthonban igazgató-helyettesként dolgozó K. Endre kapjon kegyelmet.

A nagy port kavaró ügy után azonban ő maga is elismerte, hogy ez hiba volt. Mivel azonban kormányzati szerepe nincsen, a református egyházon belül kell főként tisztáznia magát. A személye bár megosztó lett, mégis megszavazta őt a Magyarországi Református Egyház Zsinata a titkos szavazáson, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ennek ellenére arra kérte, hogy gondolja meg mégis a lemondását. Belső információk szerint Balog most magáért kampányol az egyházon belül, a Fidesz viszont elengedte a kezét, ami azért is fontos, mert Balog eddig sok támogatást tudott szerezni a reformátusoknak, de ezek után nyilván nem fog tudni – minderről az Index írt részletesen.

A református egyház megosztó Balog Zoltán püspök személyével kapcsolatban a kegyelmi ügy óta. Szombaton viszont a Budapest déli-, illetve északi egyházmegye lelkészeinek nagyságrendileg 100 fős együttes fórumát tartják, amelyen a Dunamelléki egyházkerület püspökeként Balog Zoltán is beszédet mond. Ezen az eseményen kiderülhet, hogy milyen mélységű nyomot hagytak lelkészi körökben az elmúlt hetek történései, egyben lehetőséget is teremt a feszültségek ventilálására.

Az egyházkerület történéseire rálátó, az Indexnek név nélkül nyilatkozó egyháztag megerősítette, hogy a püspök másfél hete intenzív belső kampányt folytat annak érdekében, hogy az általa képviselt narratíva váljon uralkodóvá a helyi gyülekezetek többségében.

Az érdekkapcsolat eddig tartott

A reformátusok körében a Balogról alkotott kép már megosztó és bár eddig húztak felé a kormányzati kapcsolatok miatt is, de mivel ez szertefoszlott már úgy tűnik nem áll érdekükben. Erre utal egyebek mellett, hogy az 57 egyházához került állami ingatlan megszerzéséből 49 a 2021 februári zsinati elnökké választását követő időszakra datálható.

Fekete Károly megorrolhatott

Ugyanakkor Balog egyházon belüli elismertségét és kulcsszerepét az is visszaigazolta, hogy a zsinati elnöki tisztségért folytatott küzdelemben a szavaztok kétharmadával győzte le a pozícióért szintén induló Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mivel egy íratlan szabály szerint a Dunamelléki és a Tiszántúli két nagy egyházkerület vezetője egymást váltja a zsinati elnöki tisztségben: Balog elődje, Bogárdi Szabó István szintén dunamelléki püspök volt, így a szokásjog szerint 2021 januárjában Fekete következett volna. Fekete Károly viszont most azt kérte Balogtól, hogy fontolja meg mégis a lemondást.

A Fidesz is elfordult Balogtól?

Ebben a világias szempontú kölcsönösségben hozott fordulatot a K. Endrét érintő köztársasági elnöki kegyelem, amelyben Balog Zoltán kulcsszerepet játszott. Orbán Viktor miniszterelnököt is váratlanul érte az eset, amelynek szálait a rá jellemző gyorsasággal igyekezett mielőbb elvarrni. Magyar Péter egyik félmondatából tudható, hogy ennek a korábbi igazságügyi miniszter vonatkozásában egy rövid telefonhívás volt az eszköze, de Novák Katalin is értette az elvárást. Balog személye és püspöki pozíciójának megtartása azonban vörös posztónak bizonyult a kormányfő szemében, mivel a volt miniszter továbbra is rést hagyott a kormányzat kommunikációs falán, nem tudták teljesen elvarrni azokat a bizonyos szálakat. (A Momentum a pedofilügyet felszínen tartva nemrég kezdeményezte a szobrot állító alapítványnál, hogy vegyék le Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet a XVI. kerületi Reformátorok szoborcsoportról. Sokatmondó, hogy az „emlékmű kijavítására” tett javaslatot a Fidesz képviselői is támogatták.)

Az Index a forrására hivatkozva továbbá azt írja, hogy néhány óra leforgása alatt párolgott el a Balog iránti kormányzati bizalom, és gyakorlatilag kilövési engedély adtak ki rá. Ezt támasztják alá a jobboldal nehézsúlyú megmondóembereinek,  portálunk főszerkesztőjének, Huth Gergelynek, Bayer Zsoltnak és L. Simon Lászlónak vele szemben megfogalmazott nyilvános kritikái is. További jelzés, hogy a miniszterelnök évértékelő beszédében Varga Juditról és Novák Katalinról is elismerő hangon szólt, Balogot azonban – aki egyébként 2021-ig az évértékelőket szervező Polgári Magyarországért Alapítvány vezetője volt – meg sem említette.

Keményre eshet

Mivel Balognak kormányzati szerepe nincsen már, így oda nem húzódhat vissza, ha pedig zsinati lelkészi elnöki tisztsége után püspöki székét is elveszítené, a Hold utcai Németajkú Református Egyházközség egyszerű lelkészeként tényleg keményre esne.

Ha lemond Balog, akkor ráég a sztori, ha nem, akkor továbbra is belső zavar lesz

Balog Zoltán szerint nem azzal követett el hibát, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét támogatta, hanem azzal, hogy a kirobbant ügy szereplőjeként kárt okozott a református egyháznak.Ez azonban élesen szemben áll a kormányzati magyarázattal, amely szerint a bíróságok ítélete helyes volt, a kegyelem támogatása, előterjesztése és megadása viszont nem állt összhangban a társadalom igazságérzetével, sem az általánosan elfogadott erkölcsi értékekkel – vélekedik az Index.

A püspök az egyházon belül kármentési manővereivel ezt az ellentmondást igyekszik átkeretezni olyan módon, hogy a vele szemben megfogalmazott kritikákat a balliberális pártok és a sajtó egyházával szembeni támadásként tételezi.

Magyarázata szerint – a kormányzati narratívával némileg összecsengő módon – egyházüldözés zajlik, amihez az ő személyét is felhasználják, így most a református egyházban össze kell zárni. Ez viszont egyelőre nem megy gördülékenyen, hiszen Fekete Károly, de a gazdagréti lelkipásztor Thoma László is ellene szólalt fel.  Steinbach József dunántúli püspök viszont kiállt Balog mellett amikor még február közepén, hiszen azt hangsúlyozta, hogy ha személye jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor legyen jó a mostani nehezebb időkben is.

Azzal viszont, hogy Balog egyelőre csak a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről mondott le, a püspökségről nem, a felelősség szétterítésére tesz kísérletet. Ugyanakkor a személyes életút szempontjából érthető a magatartása, mert ha minden felelősséget magára vállal és mindenről lemond, akkor azzal örökre „ráég” a pedofilügyben segédkezés szégyenbélyege.

A püspök tettei megítélésének szempontjából azonban nagyobb probléma az egyház számára a hitéleti dimenzió. Az Index úgy értesült, hogy amennyiben Balog püspök marad, többen is lemondanak zsinati tagságukról, aminek erős szimbolikus üzenete volna.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató