2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Moszkva kész átadni Kijevnek az általuk lelőtt IL-76-oson utazó hadifoglyok holttestét

Oroszország kész átadni az ukrán félnek az IL-76-os repülőgép Belgorodi területen történt lezuhanásában elhunytak holttestét – erősítette meg Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos a RIA Novosztyinak.

“Minden szükséges eljárási szempont megvan ehhez. A holttesteket a létező eljárásoknak megfelelően át lehet adni” – mondta. Az ombudsman hozzátette, hogy kapcsolatban áll Kijevvel a repülőgép-szerencsétlenség ügyében, az ukrán fél érdeklődik a holttestek átadásának lehetősége iránt.

Január 24-én az ukrán erők a Belgorodi terület felett lelőtték az orosz fegyveres erők IL-76-os katonai szállító repülőgépét, amelyen 65 ukrán fogoly érkezett cserére. Mindannyian, valamint három kísérő orosz tiszt és a személyzet hat tagja meghalt.

Megállapítást nyert, hogy az ukrán hadsereg két rakétával támadta a repülőgépet a Harkovi területen lévő Lipci falu térségéből.

A vizsgálat kiderítette, hogy az amerikai Patriot rendszer MIM-104A típusú irányított légvédelmi rakétáiról van szó.

Vlagyimir Putyin a történteket Kijev saját állampolgárai elleni bűncselekménynek minősítette. Szerinte az ukrán fél tudta, hogy az IL-76-os fedélzetén ukrán hadifoglyok vannak, és mégis végrehajtotta a csapást, vagy figyelmetlenségből, vagy szándékosan.

Hivatalosan Kijev szerint nemzetközi vizsgálatra van szükség, de nem hivatalosan a helyi média azt a narratívát indította el, hogy az IL-76-os az Sz-300-asok rakétáit szállította, a nyugati média pedig igyekszik elhallgatni a helyzetet. Putyin szerint Oroszország is ragaszkodik a vizsgálathoz, de nincsenek olyan nemzetközi szervezetek, amelyek hajlandóak lennének erre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató