2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd elleni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek – köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka – közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban – közölte a német védelmi minisztérium szóvivője szombaton az ARD országos közszolgálati televízióval.

A kiszivárgott információt pénteken az RT főszerkesztője, Margarita Szimonjan tette közzé, aki azt mondta, hogy orosz biztonsági tisztviselőktől kapta. Az újságírónő először a beszélgetés orosz nyelvű átiratát tette közzé, majd a közösségi médiában közzétette a német nyelvű forrás teljes hangfájlt.

A február 19-én rögzített 38 perces hangfelvétel a német légierő (Luftwaffe) négy tisztje, köztük a parancsnok, Ingo Gerhartz altábornagy beszélgetését tartalmazta. A katonák a Taurus nagy hatótávolságú rakéták műveleti és célzási részleteiről tárgyaltak, amelyeket Németország Kijevbe kíván küldeni.

A tisztek úgy tárgyaltak a kérdésről, mintha a szállításról már megállapodtak volna, és arról is beszéltek, hogy a híd elleni támadás esetén meg kell őrizni a hihető tagadhatóságot, ami lehetővé tenné Berlin számára, hogy ne keveredjen bele a Kijev és Moszkva közötti konfliktusba.

“Értékelésünk szerint a légierőnél lehallgattak egy beszélgetést”

– mondta a minisztérium szóvivője az ARD-nek, hozzátéve, hogy a német tisztviselők nem tudták megállapítani, hogy a leiraton vagy magán a felvételen változtattak-e valamit.

Korábban a német média is arról számolt be, hogy a hangfelvétel hitelesnek tűnik. A német DPA hírügynökség szerint a tisztek a Webex online telefonálási, üzenetküldési és konferenciaplatform segítségével beszélgettek.

A Der Spiegel arról számolt be, hogy “az első értékelés szerint a mesterséges intelligenciával támogatott hamisítás nagyrészt kizárt”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató