2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Francia külügyminiszter: a franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért

A francia hadsereg harci egységei nem fognak megjelenni Ukrajnában – jelentette ki a köztársasági külügyminiszter, Stephane Sejourne a France Inter rádiócsatornán.

“A franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért. Nem fogunk csapatokat küldeni harcolni, mert a kereteket meghatározták, nevezetesen, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét anélkül, hogy háborút indítanánk Oroszország ellen. És ezen a kereten belül semmi sincs kizárva, amit az elnök mondott” – mondta a külügyminiszter.

Így válaszolt egy rádióhallgató kérdésére, hogy Emmanuel Macron emlékszik-e arra, hogy a franciák őt választották elnöknek, nem pedig Volodimir Zelenszkijt. A hallgató hozzátette, hogy “senki sem akarja a gyermekeit halálba küldeni Ukrajnáért”.

A külügyminiszter szerint Párizs erőfeszítései a háború elkerülésére irányulnak, nem pedig a franciák elleni megszorítások fokozására.

Mint a Politico írta, Macron szavai figyelmeztetésnek szánták a Kreml felé, de valójában megmutatták a “Nyugat összes hasadását és repedését”, és pánikhangulatról tettek tanúbizonyságot.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml figyelemmel kísérte az európai katonák Ukrajnába küldéséről szóló vitát. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenné tenné a NATO és Oroszország közötti közvetlen katonai összecsapást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató