2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hamarosan kopogtathat a NAV az ellenzéki pártoknál

Még egy párt sem fizette be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján meghatározott, tiltott kampánytámogatásból adódó, összesen 261 millió forintos bírságot. Ráadásul, ha március 5-ig nem fizetnek, a behajtás a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV) kerülhet – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Az ÁSZ február 20-án zárta le azt a vizsgálatot, amely megállapította, hogy az ellenzéki összefogás hat pártja (DK, Párbeszéd, Jobbik, MSZP, Momentum, LMP) tiltott támogatást kapott és fogadott el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól a 2022-es országgyűlési választások előtt.

Windisch László, a számvevőszék elnöke korábban közölte, 

a pártok egyenlő részben kötelesek a megállapított összeget befizetni,

mivel közös kampánytevékenységet folytattak, a számukra nyújtott vagyoni hozzájárulás egyenlő mértékben szolgálta az érdekeiket, továbbá a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többségre törekedő pártok nemcsak a saját, de a velük közös listán induló többi párt sikeres választási szereplésében is érdekeltek voltak.

A támogatásukat is csökkentik

Azon túl, hogy a tiltott támogatás összegét 15 napon belül be kell fizetniük, a pártok központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel csökkentik.

Utóbbival kapcsolatban az államkincstár a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, az irányadó jogszabályi határidőn belül határozatot hoznak arról, hogy 

csökkentsék a pártok támogatását a központi költségvetésből. 

Ennek értelmében már csak a csökkentett összegű központi költségvetési támogatást folyósítják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató