2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Megérkezett Kairóba a Hamász küldöttsége: tárgyalás következhet a tűzszünetről

Egy forrás szerint Izrael addig nem küld csapatot, amíg nem kapja meg a még életben lévő túszok teljes listáját.

Izrael benyújtotta a Hamász palesztin terrorszervezetnek azt a hathetes béketervet, amely átmeneti fegyvernyugvást jelentene a térségben. A Hamász terrorcsoport küldöttsége megérkezett Kairóba, hogy tárgyalásokat folytasson egy esetleges ideiglenes tűzszünetről és túszalkuról – jelentette a palesztin média, amelyet a Times of Israel idéz.

A mai nap folyamán egy izraeli küldöttséget is várnak az egyiptomi fővárosba, bár egy, a tárgyalásokról tájékoztatott forrás szerint Izrael addig nem küld csapatot, amíg nem kapja meg a még életben lévő túszok teljes listáját.

A harcok november óta első alkalommal történő szüneteltetésére vonatkozó remények a múlt héten nőttek fel, miután a Katar és Egyiptom által közvetített tárgyalások előző fordulója Dohában lezajlott, és Joe Biden amerikai elnök óvatos jelzésekkel jelezte, hogy a megállapodás közel van. Az elnök pénteken elismerte, hogy ez egyelőre elérhetetlen.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szombaton azt mondta, hogy a harcok hathetes szüneteltetésének keretei Izrael beleegyezésével már megvannak, és most attól függ, hogy a Hamász beleegyezik-e a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátásába az október 7-i, Dél-Izrael elleni sokkoló támadás óta, amikor több ezer terrorista ámokfutásba kezdett, 1200 embert lemészárolva és 253 túszt ejtve.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató