2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij visít: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával.



A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely egy szélesebb nemzetbiztonsági csomag része, február elején elakadt a kongresszusban a republikánusok ellenvetései miatt, akik azt követelték, hogy a Kijevnek nyújtott támogatást párosítsák az amerikai bevándorlási politika reformjával. A csomagot még mindig nem fogadták el, miután a törvényhozók a hét elején kéthetes szünet után újra összeültek.

Kijev egyre hangosabban követel segítséget nyugati támogatóitól, mivel a frontvonalakon súlyos lőszer- és fegyverhiány van. Hivatalos Telegram-csatornáján szombaton közzétett nyilatkozatában Zelenszkij azt állította, hogy Ukrajna “nem kért többet, mint ami az életek védelméhez szükséges”.

“Amikor életek vesznek oda, és a partnerek egyszerűen belpolitikai játszmákat vagy vitákat játszanak, amelyek korlátozzák a védelmünket, ezt lehetetlen megérteni. Ez elfogadhatatlan. És lehetetlen lesz elfelejteni – a világ emlékezni fog erre”

– figyelmeztetett, hozzátéve, hogy “a világnak elég rakétavédelmi rendszere van”, amit meg kell osztania, és a fegyverek és más szükséges dolgok Ukrajnának történő szállításának késleltetése életek elvesztéséhez vezet.

Zelenszkij nyilatkozata egy jelentett dróntámadás után hangzott el a tengerparti Ogyessza városában. Az ukrán média azt állította, hogy a drón egy lakóépületet talált el, 18 lakást rombolt le és legalább tíz civilt ölt meg. Kijev Moszkvát tette felelőssé a támadásért. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról számolt be, hogy drónokkal több területen is katonai célpontokat támadtak. Moszkva kijelentette, hogy nem vesz célba polgári infrastruktúrát.

Miközben az amerikai kongresszus szünetet tartott, az orosz erők felszabadították a stratégiailag fontos Avgyejevka városát – az ukrán hadsereg egykori erődítményét, amely közvetlenül Donyeck városától északra fekszik, több más közeli faluval együtt -, és azóta tovább nyomultak a régió nyugati része felé.

A csapatoknál február végén tett meglepetésszerű látogatása során Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz erők “kihasználják” az Ukrajnának nyújtott nyugati segítség késedelmét, és súlyos hiányt jelzett a tüzérségből, a frontvonal légvédelméből és a nagy hatótávolságú fegyverekből. Az amerikai szenátus többségi vezetőjével, Chuck Schumerrel és más demokratákkal nemrégiben tartott találkozóján a segélykérésben Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Washington további finanszírozása nélkül Kijev “biztosan elveszíti a háborút”.

Moszkva bírálta a Nyugatot, amiért katonai segélyt nyújt Kijevnek, és arra figyelmeztetett, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, anélkül, hogy katonai céljaitól elrettentené.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató