2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Dől az EU-s pénz hazánkba: újabb 2 milliárd euró érkezik

Magyarország teljesítette az oktatási képzéssel és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos úgynevezett tematikus feltételeket – közölte az EU végrehajtó testületének szóvivője.

Magyarországnak sikerült felszabadítania mintegy 2 milliárd euró (2,2 milliárd dollár) európai uniós forrást, mivel Orbán Viktor miniszterelnök kormánya további előrelépést tett a kulcsfontosságú finanszírozás visszaszerzésében – írta meg a Bloomberg. 

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FELSZABADÍTOTTA A LEGUTÓBBI RÉSZLETET, MIUTÁN MAGYARORSZÁG TELJESÍTETTE AZ OKTATÁSI KÉPZÉSSEL ÉS A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉGGEL KAPCSOLATOS ÚGYNEVEZETT TEMATIKUS FELTÉTELEKET

– közölte Stefan de Keersmaecker, az EU végrehajtó testületének szóvivője pénteken telefonon.

Bár a pénzeszközök részei annak a több mint 30 milliárd eurónak, amelyet az EU több mint egy évvel ezelőtt visszatartott Magyarországtól, a Budapest által teljesített feltételek nem kapcsolódtak a jogállamisággal vagy a korrupcióval kapcsolatos aggályokhoz, amelyek a finanszírozás befagyasztásának fő mozgatórugói voltak.

Az EU decemberben 10,2 milliárd eurónyi forrást szabadított fel, miután Magyarország teljesítette a blokknak az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére vonatkozó követeléseit. A legutóbbi döntéssel az EU által Magyarországtól továbbra is visszatartott pénzösszeg mintegy 19 milliárd euróra csökkent – mondta de Keersmaecker. Ennek körülbelül a fele Covid-visszatérítési támogatás és hitel, a másik fele pedig úgynevezett kohéziós alap.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató